SEIER: En gjeng modige kvinner demonstrerte utenfor Stortinget tildligere i vinter. Nå har de fått støtte av Helsedirektoratet.   (Foto: TV 2 )
SEIER: En gjeng modige kvinner demonstrerte utenfor Stortinget tildligere i vinter. Nå har de fått støtte av Helsedirektoratet. (Foto: TV 2 )

Anbefaler tidsfrister for brystkreftopererte

Helsedirektoratet med klar beskjed til minister Strøm-Erichsen.

En egen gruppe i Helsedirektoratet foreslår at rekonstruksjon av et nytt bryst skal bli en del av selve brystkreftbehandlingen. Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fikk rapporten fredag.

Det står i dag 600 brystkreftopererte på ventelisten for å få nytt bryst laget av eget vev. De har ventet opp mot åtte år. For dem som venter på rekonstruksjon ved hjelp av protese, er ventetiden opptil to år. Her står det 800 pasienter i kø.

LES OGSÅ: Therese (27) fikk brystkreft - må vente ti år på et nytt bryst

Arbeidsgruppen anbefaler at rekonstruksjon må inn i det nasjonale handlingsprogrammet for brystkreft med anbefalte tidsfrister, uten at disse er juridisk bindende.

Det betyr at den plastikkirurgiske kapasiteten i Norge må styrkes.

LES OGSÅ: Viste puppen for politikerne

Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge. I 2009 ble det registrert 2.745 nye tilfeller. Omtrent halvparten av disse kvinnene får utført en fjerning av brystet, resten blir behandlet med brystbevarende operasjon.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2