Anbefaler dette sparegrepet

Boliglånet blir dyrere, og du får mindre penger for å ha pengene dine i banken. Dette mener eksperten at du burde gjøre.

SPAR SMART: Det er ikke nødvendigvis sparekontoen som er den beste sparemåten, mener investeringsekspert i Nordnet, Mads Johannesen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2
SPAR SMART: Det er ikke nødvendigvis sparekontoen som er den beste sparemåten, mener investeringsekspert i Nordnet, Mads Johannesen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

For ikke mange dagene siden økte Norges Bank renta nok en gang, og mange venter seg en renteheving til. Det betyr at boliglånet ditt blir dyrere.

Samtidig er bankene tregere med å øke innskuddsrenten. Enkelt forklart er innskuddsrente, pengene banken betaler deg for at du har pengene dine i deres bank.

Så hvordan kan man sikre seg at sparegrisen holder seg i best mulig form?

Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, sier man først og fremst må se an sin egen situasjon, hvor lenge man ser for seg å spare, og hvor mye du har råd til å spare.

KLART RÅD: Alt avhenger av din egen situasjon, forklarer Johannesen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2
KLART RÅD: Alt avhenger av din egen situasjon, forklarer Johannesen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Trygt og sikkert

Dersom du har et perspektiv på rundt ett år, mener han rentefond er et godt alternativ til den tradisjonelle sparekontoen.

– Nå har det blitt såpass gode renter i rentefond. I flere rentefond har du fem prosent rente i året. Det er mer eller mindre risikofritt.

I et rentefond blir du en slags långiver, der rentefondet låner ut pengene dine til andre.

– Det er trygge utlån til for eksempel en kommune. Rentefond har blitt ganske attraktivt for å beskytte seg mot inflasjonen blant annet, og er mye mer garanti enn aksjemarkedet, forklarer Johannesen.

Ha bufferen klar

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, sier det er lurt å alltid ha noe penger i banken, selv om man sparer i fond.

– Markedet svinger hele veien. En ren buffer til uforutsette utgifter ville jeg hatt på en sparekonto. Om du har pengene i fond, og ønsker å ta ut pengene kjapt, risikerer du å ta ut pengene på et tidspunkt der det har tapt seg i verdi.

FORBRUKERØKONOM: Thea Olsen i Danske Bank sier alle bør ha en bufferkonto i banken.. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2
FORBRUKERØKONOM: Thea Olsen i Danske Bank sier alle bør ha en bufferkonto i banken.. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Hun legger til:

– Mye handler om hva du skal spare pengene til og hvor langsiktig spareplan du har. Om du tenker at du skal spare i fem år eller mer, så kan du vurdere å sette pengene i fond, sier Olsen.

Hva velger man?

Johannesen anbefaler rentefond dersom du har en sparehorisont på rundt ett år.

Et rentefond følger i større grad styringsrenten enn det innskuddsrenten gjør, forklarer han.

Men hva skal man se etter når man skal velge seg et rentefond?

– Det er mange forskjellige aktører og alle tilbyr nesten det samme. Det viktigste å se etter er risikoskalaen, altså hvor høy eller lav risiko de tilbyr. Man må også se på hva slags rente de tilbyr.

De fleste rentefondene nå tilbyr et sted mellom 4 og 6 prosent i rente, forklarer Johannesen.

Dersom du har et lengre perspektiv på sparepengene dine, råder Johannesen deg til følgende:

– Har du tre til fem års horisont, så ville jeg satt pengene i et globalt indeksfond.

Johannesen forklarer at de er både billige og forholdsvis sikre med tanke på avkastning.

Mer risiko

Noen kan også være interessert i høyere avkastning enn det man får fra indeks- og rentefond. Da har man både høyrentefond og aksjefond.

– Ved høyrentefond vil risikoen øke og muligheten for å tape penger øker proporsjonalt med avkastningen. På den positive siden får du i dag rundt 10 prosent avkastning årlig i disse fondene. Risikoen vil jeg si er kneppet under aksjefond, forklarer Johannesen.

I likhet med Olsen råder han også folk til å ha en bufferkonto i banken, slik at man har noe å rutte med dersom man får uforutsette utgifter.

– Risikoen med høyrente er at man kan tape pengene sine, da risikoen på låntakerne er høy, mens likviditetsfond er det lav til ingen risiko.