Amanda-juryen utelot publikumsfavoritter

Utelatte publikumsfavoritter og få kvinner på listene. Nominasjonene til årets Amanda-priser ble klare tirsdag.

Overraskende for mange er de to publikums- og kritikerfavorittene «Hodejegerne» og «Oslo, 31. august» ikke nominert til Amanda for beste kinofilm. Det er derimot «Babycall», «Få meg på, for faen», «Kompani Orheim» og «Pushwagner».

Det vekker stor oppsikt blant filmkritikerne at de to favorittene ikke ble nominert til beste kinofilm. Juryleder Jan Eggum stiller seg imidlertid uforstående til kritikken.

– Jeg forstår ikke hvorfor dette skal være en skandale. Begge filmene er nominert til andre priser, og de er høyt prioritert. Vi forholder oss ikke til terningkast og kritikere når vi vurderer disse filmene, sier Eggum til NTB.

Det stemmer at det ikke skorter på nominasjoner for «Oslo, 31. august» og «Hodejegerne». Den første er nominert til seks priser, den siste til tre. Hovedrolleinnehaverne i de to filmene, Aksel Hennie og Anders Danielsen Lie, er begge nominert til beste mannlig skuespiller.

Få kvinner

Det har det siste året vært så få roller for kvinner i norsk film at Amanda-juryen kun har to navn på sin liste over nominasjoner til beste kvinnelige skuespiller. De to er svenske Noomi Rapace for «Babycall» og Helene Bergsholm for «Få meg på, for faen».

– Det har vært veldig få kvinnelige roller og ekstremt få kvinnelige hovedroller. Det er ekstremt dumt og ikke realistisk, sa Jan Eggum da han presenterte nominasjonene tirsdag.

Musikeren er meget filminteressert og har vært på filmfestivalen i Haugesund de siste 30 årene. Eggum sier at han er altetende, med ett unntak; Hollywood-filmer.

– De vi har nominert er veldig bra, også enkeltprestasjonene. Det var vi veldig enige om. Jeg slapp å bruke dobbeltstemmen min, sier han.

Og film ser han alltid på kino.

– Når du går inn i en kinosal, de slukker lyset og du ser film er det et kick i seg selv. Jeg får mye inspirasjon av film til å skrive sanger og tekster, sier Eggum til NTB.

Gjengangere

En håndfull filmer har fått flere nominasjoner. Den psykologiske thrilleren «Babycall» har fått flest med ni. Av skuespillere er Kristoffer Joner nominert til to Amandaer, for beste mannlige skuespiller i «Kompani Orheim» og beste mannlige birolle i nettopp «Babycall».

I den siste klassen må han kjempe med to andre etablerte skuespillere, Mads Ousdal for «Arme riddere» og Jon Øigarden for «Varg Veum – I mørket er alle ulver grå».

– Det er kjempegøy å bli nominert, men for å være helt ærlig synes jeg det er overraskende å bli nominert for en Varg Veum-film, sier Øigarden.

I klassen kvinnelige biroller er Linn Skåber nominert for «Kong Curling», Malin Bjørnhovde for «Få meg på, for faen» og Cecilie A. Mosli for «Kompani Orheim».

Kun tre barnefilmer

Jurylederen synes det er kritikkverdig at det lages så få filmer for de minste i Norge.

– Det er bare tre barnefilmer som har hatt premiere det siste året. Det holder ikke. Nå tror jeg det må bli en skjerping på dette området, sier Eggum.

Juryen har valgt å føre alle de tre filmene opp på nominasjonslista og vil velge en vinner blant de tre, som er «Knerten i knipe», «Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn» og «Til siste hinder».

Amanda-prisene deles ut 17. august under filmfestivalen i Haugesund. Utdelingen blir sendt direkte på TV 2 med Ingrid Bolsø Berdal som programleder. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2