– Alfabetet avgjorde kirkevalget

Resultatene fra kirkevalget viser at de med etternavn som begynner på en bokstav tidlig i alfabetet, har hatt størst sjanse for å bli valgt.

kirkevalget 2009 (Foto: TV 2)
kirkevalget 2009 (Foto: TV 2)

Johannes Strømstad var kandidat i kirkevalget i Hamar bispedømme, men ble ikke valgt inn. Etter at stemmene var telt, undersøkte han tallene nærmere. Han har kommet fram til at 53 prosent av de med navn fra den øverste femtedelen av alfabetet, ble valgt til kirkemøte eller bispedømmeråd. De andre femtedelene fikk inn henholdsvis 15, 13, 11 og 8 prosent av kandidatene, melder Fritanke.no.

For bokstavene T, U, V, W, Ø og Å var det til sammen 30 kandidater. Kun én kom inn. Samtidig ble 75 prosent av de som har etternavn på A valgt. Tilsvarende tall for folk med etternavn på B er 63 prosent.

Nå vurderer Strømstad, sammen med andre kandidater, å gå til aksjon mot valget. Han får støtte fra professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

– Hvis dette hadde vært et seriøst valg, ville det helt klart vært grunn til omvalg. Men dette er jo bare et lekestuevalg, og da får de bare holde på. Hele kirkevalget er en gedigen fiasko. Det er et fullstendig amatørmessig gjennomført DDR-valg, slår professoren fast.

Strømstads funn omfatter ikke Oslo bispedømme, ettersom han ikke har fått tallene derfra. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2