Aeroflot.  (Foto: UDO WEITZ/EPA)
Aeroflot. (Foto: UDO WEITZ/EPA)

Aeroflot dømt for brudd på utlendingsloven

Mellom 2006 og 2008 kom minst 162 indiske statsborgere med falske papirer fra Moskva til Gardermoen. Samtlige forsvant senere fra asylmottakene.

Ingen av de indiske statsborgerne hadde visum, og mange brukte stjålne greske reisedokumenter. Nedre Romerike tingrett har nå dømt Aeroflot til 200.000 kroner i bot for brudd på utlendingsloven, melder Romerikes Blad.

Erkjent delvis

Selskapets representant i Norge, Gennadij Tsjernov, erkjente delvis straffskyld på vegne av det russiske flyselskapet da saken var oppe i retten.

Politiet ble i 2006 oppmerksom på at en rekke indere kom til Gardermoen med Aeroflot. Noen hadde ikke reisedokumenter i det hele tatt, mens andre hadde falske greske visum eller falske oppholdstillatelser. Senere har det vist seg at inderne som kom til Norge på denne måten har forsvunnet fra asylmottakene. Politiet vet ikke hvor de har blitt av, men antar at de er i et annet land.

Stjålne visumskjemaer

Nedre Romerike tingrett la til grunn at Aeroflot både muntlig og skriftlig fikk informasjon fra norske myndigheter om problemet med falske papirer, samtidig som det fortsatte å komme flypassasjerer fra Moskva uten pass og lovlig visum.

Flyselskapet fikk tilgang til nummerseriene med de stjålne greske visumskjemaene, men til tross for dette fikk flere indiske passasjer passere passkontrollen i Moskva uten nærmere kontroll. Dette var uaktsomt av flyselskapet, slår tingretten fast. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2