Været:

Advarer: – Pakk vekk sommeren

Tryg Forsikring frykter store ødeleggelser etter varsel om orkan i vindkastene onsdag. – Ingen tid å miste, skriver selskapet.

FRYKTER STERKE VINDKAST: Tryg Forsikring kommer med en tydelig advarsel onsdag morgen. Foto: Shutterstock / Tryg Forsikring.
FRYKTER STERKE VINDKAST: Tryg Forsikring kommer med en tydelig advarsel onsdag morgen. Foto: Shutterstock / Tryg Forsikring.

Det kan bli skikkelig ruskevær i Sør- og Midt-Norge onsdag ettermiddag, dersom farevarslene viser seg å stemme.

– Hold på hatten, oppfordret Meteorologene på Twitter tirsdag.

Det varslede uværet får Tryg Forsikring til å komme med en klar advarsel.

– Pakk vekk sommeren, trampolinen og utemøblene, og sikre båt og hjem med en gang, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Frykter sterk kastevind

Meteorologisk Institutt har sendt ut flere gule farevarsler gjennom onsdagen, som varsler om kraftige vindkast flere steder i landet.

– Det er spesielt kastevindene vi frykter vil gjøre størst skade. Disse kan komme opp i 35 meter i sekundet, altså orkan, og vil være kraftige nok til å kunne løfte en trampoline opp i luften. Det er bare å innse at sommeren er over, og få sikret alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig, sier Brandeggen.

Selskapet kommer med en særlig oppfordring til alle båteiere på Sør- og Østlandet, og i Vestland og Trøndelag fylke.

– Har du fremdeles båten liggende sommerfortøyd i båthavna er det ingen tid å miste. Sjekk at båten er skikkelig sikret, helst med fire punkter, før stormen treffer, sier Brandeggen.

Ber folk holde seg inne

Forsikringsselskapet oppfordrer alle som blir berørt av det verste uværet om å holde seg innendørs, mens de kraftigste vindkastene pågår.

– Det er bare å stålsette seg for heftig ruskevær hvor det kan være farlig å oppholde seg ute. I kraftige kastevinder kan man bli truffet av løse gjenstander som kommer fykende, advarer Brandeggen.

Slik forbereder du deg på uværet:

  • Rydd vekk eller sikre alt av løse gjenstander.
  • Se til at takrenner er åpne, og at vannet kan renne vekk fra eiendommen.
  • Se til at avløpsrør og kumlokk i nærheten ikke er tett av løv og rusk og rask.
  • Sikre båt mot vind, og parker helst ikke bilen nær et kumlokk i tilfelle det går tett.

Kilde: Tryg Forsikring.