Advarer mot vanntrend: – Kan være dødelig
Usikker på om du drikker for lite eller for mye vann? Forskerne mener det finnes én enkel og ubestridt metode folk flest kan bruke for å finne svaret.

Hva er det egentlig som skjer med kroppen når vi drikker for mye vann?
– Nyrene dine greier ikke å skille det ut av kroppen. Det kan føre til høyt trykk i hodet, og blodtrykket kan påvirkes. Vannet kan også tynne ut salter i kroppen, sier professor Bjørn Steen Skålhegg ved Universitetet i Oslo.
Og ikke nok med det. Ifølge Norsk Helseinformatikk kan man bli syk av saltmangel, og i de mest ekstreme tilfellene kan cellene i kroppen rett og slett skades av vannmengdene.
– Hvis man styrtdrikker litervis, kan det faktisk være dødelig, sier Skålhegg.
Hvor mye vann drikker du? Svar i undersøkelsen lenger nede
I likhet med mange andre, har professoren fått med seg den nye trenden der folk har tett fokus på å drikke mer vann i hverdagen.

– Finjustert mekanisme
Særlig de nye flaskene med motiverende måleenheter fra en rekke ulike produsenter har gått viralt på sosiale medier.
Med budskap som «fortsett å drikk», «ikke gi opp», «nesten i mål» og «refill», oppfordrer flasken til å øke vanninntaket.
– Jeg kaller dette en gimmick, for denne graderingen tror jeg er helt unødvendig. Husk at vi drikker når vi er tørste og spiser når vi er sultne. Det er en mekanisme i kroppen som faktisk er veldig finjustert, sier Skålhegg.
Han understreker likevel at det er positivt med fokus på å drikke nok, og roser valg av vann fremfor brus.
Professoren tror flasken sin appell skyldes samfunnstrenden der alle skritt og handlinger skal måles, for deretter å utløse en slags belønning.
– Mange føler kanskje på en urolighet eller et ubehag hvis man ikke oppfyller målene. Jeg tror dette er en del av årsaken til trenden, sier han.

Derfor slår flasken an
Daglig leder og kommunikasjonsrådgiver Elizabeth Hartmann i byrået Siste Skrik sier hun forstår at drikkeflaskene blir en trend.
– Det er uten tvil en hype. Flasken er fin å se på, stilig, og jeg tror veldig mange vet at de egentlig drikker for lite. Vi løper rundt med skrittellere og liker å bli målt, så sånn sett får man en belønning med denne flasken, sier Hartmann.
Samtidig er hun krystallklar på at produsentene har sitt eget formål med dette produktet.
– Det er noen som tjener gode penger på dette. Jeg ser at man til og med kan få kjøpt flaskebørster i ulike farger, så her kan man til og med selge tilleggsutstyr, sier hun.
Professor-tips
Men selv om forskerne advarer mot å drikke for mye, er det jo viktig å sikre at man faktisk får tilstrekkelig væske.
– Hvordan kan vi være sikre på om vi drikker nok?
– Det er veldig vanskelig å si, ettersom folk er av ulik størrelse, bor ulike steder og gjør forskjellige aktiviteter. Jeg tør ikke å si hvor mye hver enkelt trenger, sier Skålhegg.
Han har likevel ett solid tips til de som er i stuss om de klarer å dekke vannbehovet gjennom dagen.
– Drikk når du er tørst. Hvis du bor i Syden, så har du kanskje behov for mer vann når du svetter, men her i Norge med fem varmegrader så trenger man ikke drikke med mindre man føler behovet, sier professoren.

Roser måletrend
Når det kommer til trender som går viralt og slår an hos folk flest, sier kommunikasjonsrådgiver Hartmann at det er vanskelig å vite hva som er trygt og riktig å bli med på.
– Det er ikke så lett, nei. Jeg lever jo av markedsføring selv, og jobber med å påvirke. Samtidig prøver jeg å gjøre det med etisk varsomhet. Jeg tror vi må stille oss spørsmålet «trenger vi den flasken»?
Hartmann mener det må være helt opp til hver enkelt hva folk ønsker å bruke pengene sine på.
– Det viktigste er at folk drikker litt vann og har økt bevissthet rundt dette. Jeg liker generelt tanken med å måle skritt og få motivasjon av slike ting, sier hun.