adhd-økning-voksne - Stor økning i antall voksne på ADHD-medisiner

Siden 2004 har det nesten vært en femdobling av antall voksne personer som bruker ADHD-medisiner.

Bruken av ADHD-medisiner har gått svakt ned for den yngste gruppen barn de siste årene, men for voksne mellom 50 og 70 år har bruken økt med nesten 500 prosent i perioden 2004 – 2011, opplyser ADHD Norge.

Mens det i 2004 var registrert 250 brukere av ADHD-medisiner i denne aldersgruppen, var dette tallet oppe i 1.175 sju år senere.

At flere nå bruker medisiner enn før, skyldes at voksne i 2004 fikk full tilgang til ADHD-medisiner, skriver Aftenbladet.

– I tillegg har det vært en opptrapping av psykiatrien, og det har blitt lettere for voksne å få utredning, sier generalsekretær Tor Eikeland i ADHD Norge til avisen.

Kunnskap om arvelighet har dessuten økt. Det er dokumentert at ADHD er genetisk betinget i om lag 75 prosent av tilfellene.

– Foreldrene ser gjerne etter sammenhenger i egen familie, og tenker etter hvordan de selv var som barn, hvis deres barn får ADHD, sier Eikeland.

Rundt 75 prosent av dem som har en ADHD-diagnose vil ha god nytte av å bruke medisiner i kortere eller lengre perioder. ADHD Norge mener det er et stort gap mellom de som i dag bruker medisiner, og de som ikke gjør det, men som faktisk ville hatt nytte av det.

– Vi skal derfor ikke forundres over fortsatt økning i bruk av ADHD-medisiner, sier Eikeland. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2