MØRK HISTORIE: Abida Raja (49) forteller om en vanskelig oppvekst og tvangsekteskap
MØRK HISTORIE: Abida Raja (49) forteller om en vanskelig oppvekst og tvangsekteskap

Abida Raja i rystende bok: Flyktet fra tvangsekteskap

Abid Rajas storesøster, Abida Raja (49), er brutalt åpen om trusler i sin nye bok som ble sluppet tirsdag. Der forteller hun om frykt for æresdrap og et voldelig tvangsekteskap.

I boken «Abida Raja. Frihetens øyeblikk», som ble sluppet tirsdag morgen, åpner hun opp om en mørk og vond oppvekst i samme familie som sin høyt profilerte bror, Abid Raja (46).

Den tre år eldre søsteren forteller om hvordan hun ble tvangsgiftet bort som 19-åring da familien tok henne med til Pakistan.

Raja forteller at hun søkte hjelp på krisesenter og til slutt klarte å flykte med de fire barna sine, og at hun startet på fullstendig bar bakke med å skape sitt eget liv.

DELER: Abid Rajas storesøster, Abida Raja (49), er brutalt åpen om trusler i sin nye bok som ble sluppet tirsdag. Foto: Privat
DELER: Abid Rajas storesøster, Abida Raja (49), er brutalt åpen om trusler i sin nye bok som ble sluppet tirsdag. Foto: Privat

I boken skriver forfatteren, VG-journalist Håkon F. Høydal, om frykt, vold og skam.

«De siste tjue årene hadde vært en kamp mot seg selv: Hun ønsket å gå fra mannen. Men hun måtte bli. På grunn av barna, og på grunn av familien, på grunn av frykten for fattigdom og skam. Nå hadde hun verken barna, penger eller hus. Kunne hun ha gjort noe for å forhindre dette? Når ble det for sent? Var det for tjuefem år siden, da hun sa ja til å bli giftet bort? Var det for fem år siden, da hun takket nei til hjelp fra krisesenteret? Var det for fire år siden, da hun løy for barnevernet og sa at Karan ikke slo?»

I boken går det frem i en samtale med en saksbehandler at prisen for å løsrive seg var høy:

FORFATTER: VG-journalist Håkon F. Høydal har skrevet boka. Foto: Øistein Monsen
FORFATTER: VG-journalist Håkon F. Høydal har skrevet boka. Foto: Øistein Monsen

«Dette betyr ikke at du ikke skal få se barna dine. Vi ser hvor viktig du er for dem.» Abida nikket igjen. Som barn ble hun fratatt foreldrene. I Pakistan ble hun fratatt tryggheten. Som ungdom ble hun fratatt kjærligheten. Nå ble hun fratatt barna.»

Fryktet æresdrap

Foreldrene hadde ifølge boken funnet ut at hun hadde møtt og forelsket seg i en shiamuslimsk mann, og tok deretter med seg datteren til Pakistan for å gifte henne bort.

– Hun ble verken elsket som barn, og hun fikk heller ikke velge kjærligheten når hun forelsket seg i en gutt, fordi han var Shia-muslim, som vår familie ikke ville akseptere. Abida ble tvangsgiftet det året jeg var i barnevernet, og hun har levd hele sitt voksne liv frem til for noen år siden i et tvunget ekteskap, hvor hun holdt tvangselementet skjult for alle, sier Abid Raja til TV 2.

Abida var 18 år gammel da hun ifølge boken betrodde seg til tanten om at hun hadde fått en kjæreste, som hun møtte i hemmelighet.

Faren fikk kjennskap til forholdet da hun skulle begynne i 2. klasse på videregående, og Abida rømte hjemmefra for å unngå straff.

I boken blir samtaler mellom faren og sønnene gjengitt.

«Hun har ødelagt æren vår. Det er sønnene og brødrenes oppgave å redde familiens ære. Det er ingenting som er viktigere», sa faren til Abid og storebroren.

Broren Abid ble redd da faren skal ha snakket om at den eldste sønnen måtte ta ansvaret for å gjenopprette æren.

«Du kan ikke komme hjem, for han snakker om å drepe deg», advarte Abid.

Raja bekrefter dette overfor TV 2.

Søsteren gikk til politiet med saken, men de kontaktet henne aldri, og anmeldelsen ble ikke registrert.

Det endte med at Abida ble tatt med til Pakistan og ble tvangsgiftet som 19-åring.

Holdt skjult

Boken, som beskrives som en bokbombe, ble sluppet uten forvarsel mandag.

Til TV 2 forteller forlegger i J.M. Stenersens forlag, Cathrine Sandnes, at det var etter råd fra politiet at de holdt kortene tett til brystet, inntil utgivelsen.

Ikke før søndag fikk Rajas far og ektemann boken tilsendt.

– I utgangspunktet ønsket vi å snakke med dem før noka ble trykket, men det var veldig vanskelig å ikke følge politiets råd, forteller Sandnes.

Foreleggeren sier de ønsket å begrense presset på Raja, som sammen med forfatter Høydal har jobbet med boken i nesten sju år.

Å bli klar for selve utgivelsen har vært en viktig del av prosessen for Raja:

– Det å vite sikkert at hun er klar for å møte verden og de eventuelle konsekvensene og represaliene – og at det vil være verdt det, fordi det oppleves så viktig, sier Sandnes.

Støtter søsteren fullt ut

TV 2 har vært i kontakt med eksmannen.

– Jeg er i utlandet og har ikke lest boken. Jeg kan ikke kommentere uten å ha lest den, sier mannen i en tekstmelding.

Far og storebror til Raja har foreløpig ikke svart på henvendelser fra TV 2.

Abid Raja bekrefter søsterens vonde oppvekst.

– Det er så utrolig modig av Abida å gi ut denne boken. Hun har hatt en utrolig vond barndom, bestående av fysisk og psykisk vold, sier broren Abid Raja til TV 2.

Han understreker sterkt at de to har støttet hverandre gjennom livet, og at hun ikke vil stå alene når hun nå utgir boken.

– Hun har min fulle støtte i å fortelle sin historie, sier Raja til TV 2.

Ble slått på koranskole

Abida Raja (49) vokste opp i Oslo sentrum på 80-tallet. Hun gikk på norsk skole, var norsk statsborger – men levde i en pakistansk familie og kjente ingen.

Da Abida var 6 år, ble hun imidlertid sendt til familien i Pakistan for å gå på koranskole. I boken beskriver hun hvordan jentene på skolen ble slått hver dag.

Først da hun var 13 år gammel tok foreldrene henne med tilbake til Norge.

Abid, som var tre år yngre, husket ikke søsteren, går det fram av boken.

«Hvorfor hadde ikke mamma eller pappa snakket om denne jenta i løpet av alle de årene hun hadde vært hos farfar og farmor? tenkte han»

Hjemme i Norge ble moren utsatt for vold, ifølge boken, og det fikk igjen følger for barna.

«Ofte satt hun på kne og arbeidet mens hun snakket og gråt, og ektemannen stod over og sparket borti henne med foten for å få henne til å holde kjeft. Slik man irritert sparker i et bildekk som er punktert, eller en hund, tenkte Abida. Hun likte ikke at faren slo moren, for etterpå slo moren henne og søsknene.»

BOK: Boken ble sluppet tirsdag. Foto: J.M. Stenersens forlag
BOK: Boken ble sluppet tirsdag. Foto: J.M. Stenersens forlag

Vold i hjemmet

Søsknene ble slått av faren, som i et tilfelle beskrevet i boken, måtte ta ut en stokk eller en gren til avstraffelsen selv.

«Etter det første slaget tok hun høyrehånden bak for å ta imot slagene med den i stedet. Hun hadde rekke på rekke med armbånd oppover armen. De neste slagene knuste armbåndene, og Abida begynte å blø. Så var det Abids tur. Abida satte seg ned ved moren og gråt.»

«Som storesøster i en av Norges mest kjente norsk-pakistanske familier, har hun vært taus om livet som barn, ungdom og voksen. Nå våger hun endelig å fortelle» heter det i beskrivelsen på baksiden av boken, som er utgitt på .J.M. Stenersens Forlag.

Forfatteren av boken, Håkon F. Høydal møtte Abida Raja for første gang høsten 2015.

Har levd med sikkerhetstiltak

VG varslet mandag om den oppsiktsvekkende bokutgivelsen. Forlegger Cathrine Sandnes i J.M. Stenersen valgte i samråd med politiet å holde alt rundt boken hemmelig frem til utgivelsen, og har ikke latt personer som omtales få lese gjennom boka på forhånd, følge VG.

– Abida Raja har også levd med ulike sikkerhetstiltak i mange år, og av hensyn til henne, så prøver vi å gjøre dette så skånsomt som mulig, sier Sandnes til VG.

Abida Raja skriver et takkeord til slutt, der hun oppgir hvorfor hun har skrevet boken.

«Jeg ønsker å dele, fordi jeg vet at mange har levd liv som ligner mitt. Og fordi jeg vet at jenter fortsatt blir giftet bort til menn de ikke elsker. Den andre grunnen er et sterkt ønske om at andre skal se at det er mulig å bryte ut.»

Hun skriver at hun vet at prisen er høy.

«(...) i miljøet jeg kommer fra får skilte kvinner mye mindre respekt og færre muligheter enn menn som er skilt. Vi risikerer å bli utstøtt fra familien, venner og miljøet generelt. Det triste er at det også vil skade barna, de blir også utstøtte. I årene etter skilsmissen har det vært vanskelig økonomisk, og jeg har hatt dårlig helse som følge av det jeg har opplevd. Likevel er det ingen tvil om at jeg har det bedre i dag enn før jeg ble skilt».

Sterkt innblikk

Boken gir ifølge forlaget et sterkt innblikk i oppveksten og livet til en representant for dagens voksne norsk-pakistanske kvinner, de som ble født i Norge, men ikke ble en del av det norske samfunnet – og kampen for å bestemme over seg selv, hvem hun skal ha lov til å elske og et liv i frihet.

Abid Raja (46) har gjort stor suksess med boken «Min Skyld». Han har fortalt at han har hatt tre hovedmål med sin bok, å skape håp om at det som virker umulig kan være mulig, at det er mulig å bli kvitt skyld og skam og leve frie liv, og at det er alltid verdt å kjempe for kjærligheten.