Å ta mannens navn kan skade karrieren

Kvinner som tar mannens navn, blir sett på som mindre intelligente og kompetente i arbeidslivet. De tjener også mindre og har større vanskeligheter med å få jobb, viser en ny nederlandsk studie.

Ifølge en ny nederlandsk studie blir kvinner som tar partnerens navn, sett på som mindre intelligente, kompetente og ambisiøse, skriver Aftenposten.

I tillegg har de mindre sjanse til å bli ansatt og få like god lønn som kvinner som har beholdt sitt eget navn.

Studien er gjennomført av psykologer ved Tilburg-universitetet i Nederland. De fant at nederlandske kvinner som har tatt mannens navn, både blir tillagt og har andre egenskaper enn dem som har beholdt sitt eget navn. Tidligere amerikanske studier har vist det samme.

I snitt var kvinnene som endret sitt etternavn eldre, mindre utdannet, hadde flere barn og mer konservative familieverdier. Og selv om de i snitt hadde sterkere yrkesetikk, så jobbet de også færre timer per uke og hadde en lavere lønn enn kvinner som har beholdt sitt eget navn. Lønnsgapet utgjorde 6.751 kroner i måneden. Dette utgjør 2.836.441 kroner i løpet av et yrkesliv.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) tar 80 prosent av norske kvinner mannens etternavn når de gifter seg. Blant disse beholder 46 prosent sitt eget etternavn som mellomnavn. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2