SLÅR NED PÅ PROFORMAEKTESKAP: UDI direktør Ida Børresen. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
SLÅR NED PÅ PROFORMAEKTESKAP: UDI direktør Ida Børresen. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

616 nektet opphold grunnet ekteskapsjuks

UDI har de siste tre årene avslått 616 oppholdstillatelser til personer de mener har inngått proformaekteskap.

Mange av dem som nektes opphold, er fra Tyrkia. I tillegg risikerer rundt 100 tyrkiske menn i år å miste oppholdstillatelsen fordi Utlendingsdirektoratet mistenker at ekteskapet med deres respektive norske kvinne ikke er reelt, skriver Aftenposten.

Gifter seg med eldre kvinner

150 personer i 2007, 200 personer i 2008 og 198 personer i 2009 ble nektet opphold. Ved utgangen av mai i år lå antallet avslag på 68. UDI har økt innsatsen mot proformaekteskap de siste årene.

Direktoratet mener spesielt unge tyrkere har utnyttet reglene ved å gifte seg med betydelig eldre norske kvinner, selv om de har kone og barn i hjemlandet. Etter å ha fått oppholdstillatelse skal de så ha skilt seg, giftet seg med den opprinnelige kona og søkt om familiegjenforening i Norge.

Tviler på kildene

Advokat Arild Humlen, som fører sak for 25-30 tyrkiske menn som beskyldes for proformaekteskap, kaller myndighetenes ofte anonymiserte informasjonskilder i mennenes hjemland for humbug.

Borgarting lagmannsrett påla i juni staten å framlegge disse rapportene i usladdet stand. Høyesterett skal nå avgjøre om de vil behandle Utlendingsnemndas anke i saken. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2