22.juli-vekterne - Rapport: Vekternes innsats 22. juli er oversett

Vekterne som ble kastet inn i kaoset etter terrorangrepene 22. juli i fjor, er blitt oversett, er konklusjonen i en fersk rapport.

I rapporten fra forskningsstiftelsen Fafo som legges fram tirsdag, blir vakt- og sikkerhetsbransjens innsats 22. juli gjennomgått.

300 vektere fra medlemsbedriftene til NHO Service hadde en aktiv rolle 22. juli og de påfølgende dagene. Ett av funnene i rapporten er at vekterne ikke har blitt sett i det store bildet etter 22. juli, skriver Dagsavisen. De har ikke fått like stor oppmerksomhet for sin innsats som politiet, ambulansepersonell, sykehusansatte og de frivillige har fått.

Fafo konstaterer også at de fleste av vekterne som jobbet terrordagen, var menn i 20-åra som i utgangspunktet ikke var rustet for denne typen oppgaver.

Kritikken mot vaktholdet ved regjeringskvartalet, som oppdaget Anders Behring Breiviks bombebil for sent, har preget omtalen av vekterne, blir det påpekt.

Samtlige av vekterne som er intervjuet i rapporten, ønsker å formalisere dagens samarbeid med politiet både på kommunalt og nasjonalt plan. De mener vekterressursene er store og undervurderte. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2