14 av 24 sykepleiere sier opp i protest
De ansatte opplyser uenighet med ledelsen som hovedårsak for at de nå velger å si opp.

Totalt 14 av 24 intensivsykepleiere ved thoraxkirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus har sagt opp jobbene sine i protest. Mer enn fem andre har sagt de ønsker å si opp, men har ikke formelt levert oppsigelser.
Avdelingen har et nasjonalt og regionalt ansvar for sykdommer som trenger kirurgisk behandling i hjerte, lunge og sentrale blodårer.
Det opplyser foretakstillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund, Rolf-Andre Oxholm til TV 2.
Store konsekvenser
– Det hagler inn med oppsigelser, og det som virkelig er dramatisk nå er at det kun er fem sykepleiere igjen til å drifte avdelingen, sier han.
Bakgrunnen for masseoppsigelsen er ifølge Oxholm uenigheter i forhold til pågående nedskjæringer økonomisk ved sykehuset.

OUS har tidligere varslet at de planlegger kutt tilsvarende rundt 500 årsverk.
Vegard Andreas Jacobsen er hovedtillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund ved OUS.
Han sier at på grunn av oppsigelsestid, slutter ikke intensivsykepleierne med umiddelbar virkning.
– Man har ikke full oversikt over situasjonen, men det kommer til å være fem ansatte igjen når mai er over, sier Jacobsen.
I praksis vil det si at hjertekirurgi ved OUS ikke lenger vil være i drift.
– Det vil selvfølgelig ha konsekvenser for pasientsikkerheten med tanke på de akutte tilfellene som oppstår på Ullevål. Det kan også ha konsekvenser for traumekirurgi, sier Jacobsen.
Føler seg dårlig behandlet
Oxholm understreker at de fleste sykepleierne allerede har funnet seg nye jobber.
HR-direktør Susanne Flølo sier til TV 2 at flere av de som har sagt opp, har fått nye stillinger ved andre avdelinger på sykehuset.
– Selv om mange ikke ønsker å være med på de endringene som planlegges ved thoraxkirurgisk avdeling, er vi glade for at mange fortsetter å arbeide ved OUS, sier Flølo.
Oxholm understreker at ledelsen har vært advart om faren for masseoppsigelsene i flere år.
– Men de har ikke trodd at de ansatte faktisk kom til å slutte. Nå gjør de det, sier Oxholm.
Han forteller at sykepleierne føler seg dårlig behandlet.
– De føler kompetansen ikke har blitt verdsatt og at de har blitt tatt for gitt.
– Trist
Klinikkleder ved Hjerte-, lunge og karklinikken ved OUS, Bjørn Bendz, sier til TV 2 at de synes det er trist at folk sier opp.
– OUS arbeider med å lage ett hjerte- og lungekirurgisk senter hvor kompetansen skal samles. Dette skal etter planen iverksettes i løpet av 2025, sier Bendz.
Klinikklederen sier at de ser et behov for å en større samordning av Rikshospitalet og Ullevål, og at det er bakgrunnen for at de vil gå for ett senter.

– Dette gjør vi fordi antall åpne hjerteoperasjoner er lavere enn tidligere, men inngrepene i seg selv er mer komplekse og de utføres hos pasienter med flere andre sykdommer enn bare hjertesykdom.
I den første versjonen av denne saken skrev TV 2 at 19 av 24 hadde sagt opp jobben. Det riktige antallet er at 14 intensivsykepleiere formelt har levert sin oppsigelse.