10.000 bedrifter droppet julebordet

I år var det 10.000 færre bedrifter enn i fjor som arrangerte julebord for sine ansatte. Særlig de største bedriftene snøret igjen pengesekken, og slankingen merkes i restaurantbransjen.

Tallene kommer fram i en undersøkelse gjort av Perduco på oppdrag fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

I et vanlig år spanderer 7 av 10 bedrifter julebord på sine ansatte. I år er statistikken 6 av 10, som tilsvarer en nedgang på 15 prosent. Det innebærer at 200.000 færre ansatte fikk gå på julebord på jobben.

Omkring en tredel av bedriftene som dropper julebordet, sier de gjør det for å spare penger eller fordi de rett og slett ikke har råd.

– Undersøkelsen gjenspeiler reelle tall for et næringsliv med festkonto på sparebluss. Konsekvensen er at hotell- og restaurantbedriftene har fått et betydelig inntektsbortfall i en måned som normalt står for en forholdsvis stor andel av omsetningen og lønnsomheten, sier direktør for næringspolitikk Petter Brubakk i NHO.

Særlig innenfor sektorene industri, bygg og anlegg og transport og kommunikasjon kuttes det i julebordene. De største bedriftene har også de største julebordskuttene. Nær 80 prosent av bedriftene med minst 20 ansatte har julebord et vanlig år, men i år har denne prosenten falt til 66. For småbedrifter har andelen bare falt fra 36 til 34 prosent. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2