- Ikke prøv dere

Forsvarsminister Gates med klar melding til fiender som ønsker å utnytte presidentskiftet i USA.

USAs forsvarsminister Robert Gates advarer USAs fiender mot å prøve å utnytte det amerikanske presidentskiftet til å teste supermaktens besluttsomhet.

Gates fortsetter sitt virke i påtroppende president Barack Obamas administrasjon og forsikrer om at overgangstiden allerede er grundig planlagt og vurdert.

– Den som tror at de kommende månedene byr på muligheter til å prøve ut den nye administrasjonen, vil ta smertelig feil, sa Gates i en tale til en regional sikkerhetskonferanse i Bahrain lørdag.

Gates understreker samtidig at USA vil fortsette å være dypt engasjert i situasjonen i Midtøsten.

– Jeg kan forsikre dere om at et skifte av administrasjon ikke endrer våre grunnleggende interesser, særlig i Midtøsten, fremholdt den amerikanske forsvarsministeren på Manama Dialog-konferansen, som arrangeres av den britiske tankesmia International Institute for Strategic Studies (IISS).

Politisk forandring
Gates snakket mye om Iran på konferansen og sa at USA ikke prøver å velte regimet i Teheran, men likevel ønsker å se en endring i den iranske politikken. Sikkerheten i Persiabukta har vært en sentral bekymring for amerikanerne, påpekte han.

– Ingen er ute etter et regimeskifte i Iran. Det vi ønsker, er en forandring i politikken og en forandring i oppførselen.

– Den påtroppende presidenten vet veldig godt om Irans oppførsel og hva Iran har gjort i regionen og fortsatt gjør med tanke på landets våpenprogram, sier Gates.

Redusert støtte
USA har lenge anklaget Teheran for å forsyne irakiske opprørere med våpen, ammunisjon og avanserte sprengladninger, noe Iran bestemt har nektet for å gjøre.

Fredag uttalte Pentagon at Irans støtte til irakiske opprørere er blitt redusert de siste månedene.

– Det er ingen tvil om at Iran for alvor har prøvd å påvirke utviklingen og retningen til Iraks myndigheter og ikke vært en god nabo, mener Gates, som oppfordrer landene i Golf-regionen om å samarbeide med Irak.

– Irak ønsker å være partneren deres. Og gitt situasjonen i Golfen og virkeligheten med Iran, burde dere ønske å være irakernes partner, sier han.

Tilbaketrekking
USA har fått på plass en avtale med Irak som gir de rundt 150.000 amerikanske soldatene i landet frist til juli 2009 med å trekke seg ut av irakiske byer og tettsteder. Innen 2012 skal de forlate Irak.

Men det kan fortsatt stå amerikanske soldater i irakiske byer etter juni neste år, sa USAs øverstkommanderende i Irak, Ray Odierno, da han lørdag fikk besøk av Gates.

Soldatene vil fungere som støtte for irakiske styrker og ikke som kampstyrker, sa han.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2