Historisk måling for De Grønne

Ni mandater til Miljøpartiet De Grønne (MDG), og SV-nedgang fra elleve til bare én stortingsplass, viser fordelingen i en ny nasjonal meningsmåling.

VOKSER: De Grønne deltok på Oslo Pride paraden 2013. (Foto: Monica Løvdahl/Miljøpartiet De Grønne/Flickr)
VOKSER: De Grønne deltok på Oslo Pride paraden 2013. (Foto: Monica Løvdahl/Miljøpartiet De Grønne/Flickr)

Miljøpartiet får 5,1 prosents oppslutning i målingen, som er utført av Respons Analyse for Aftenposten og Bergens Tidende.

Blir dette valgresultatet, er det den største omveltningen i norsk politikk siden Bondepartiet fikk inn 17 representanter i 1921.

Sjekk hvem som er inne i TV 2s partibarometer

Henter velgere fra Ap

– Det mest spesielle er at De Grønne henter mange velgere fra Arbeiderpartiet. Det ser jo egentlig ufattelig, rent politisk, for Ap blir skjelt ut som et av de minst miljøvennlige partiene av miljøbevegelsen. Det kan bare forklares med at mange er frustrerte med de to alternative blokkene, kommenterer professor Frank Aarebrot.

MDGs oppslutning øker med 1,5 prosentpoeng i målingen. Høyre er største parti på 32,2 prosent (-0,3 prosentpoeng), og vil doblet sine mandater fra 30 til 59 hvis dette blir valgresultatet. Ap øker 0,7 prosentpoeng til 27,3 prosents oppslutning, men ville mistet 16 av 64 mandater. Feilmarginen i målingen er 2-3 prosentpoeng.

Les bloggen til TV 2s valgekspert Kjetil Løset: «Blå-grønt flertall på Stortinget»

Drastisk fra SV

Målingens mandatfordeling er mest drastisk for SV, som går ned 1,2 prosentpoeng til 3,1 prosents oppslutning, og i tilfelle bare får inn Heikki Eidsvoll Holmås i Oslo.

Frp havner på 12,6 prosent (-2 prosentpoeng), KrF på 5,8 prosent (+0,1 prosentpoeng) og Senterpartiet på 5,7 prosent (+1,5 prosentpoeng). Venstre får 5,7 prosent (-1,0 prosentpoeng), mens andre partier går opp 0,8 til 1,3 prosent. (©NTB)

Les også: Derfor vokser De Grønne

Mer innhold fra TV 2