Harde kamper inne i Russland:

Hevder atomvåpen flyttes

Putin-fiendtlige militsgrupper har tatt på seg skylden for angrepene.

HARDE KAMPER: Denne videoen, som er geoverifisert av flere medier, blant andre Aftenposten og CNN, viser røyk som stiger opp fra en grensestasjon i Kozinka i Belgorod, ikke langt fra den ukrainske grensen. Foto: bpzua/Telegram
HARDE KAMPER: Denne videoen, som er geoverifisert av flere medier, blant andre Aftenposten og CNN, viser røyk som stiger opp fra en grensestasjon i Kozinka i Belgorod, ikke langt fra den ukrainske grensen. Foto: bpzua/Telegram

Andrij Jusov, talsperson for Ukrainas militære etterretning, hevder at Russland har begynt å flytte atomvåpen fra et lagringsanlegg i Belgorod-regionen.

Bakgrunnen er det som skal være harde kamper på russisk side av grensen. Russland sier de kjemper mot ukrainske sabotører i Belgorod, og at de har igangsatt evakuering av sivile.

Minst åtte personer skal være såret, ifølge guvernør Vjatsjeslav Gladkov, som legger til at han håper krigerne som har infiltrert regionen «snart» blir nedkjempet.

Ifølge Kreml har en ukrainsk sabotasjegruppe tatt seg inn i Russland for å «avlede oppmerksomheten» fra Bakhmut-slaget i Øst-Ukraina, som russerne hevder at Ukraina har tapt.

Ukraina avviser at de har noe med saken å gjøre, og flere kilder og videoer tyder på at det kan dreie seg om Kreml-fiendtlige russiske grupper.

MULIG INVOLVERTE: Bildet er en skjermdump fra en video som gruppen Russisk frivillighetskorps har lagt ut, som de hevder er tatt inne i Russland. Foto: Skjerdump, Telegram
MULIG INVOLVERTE: Bildet er en skjermdump fra en video som gruppen Russisk frivillighetskorps har lagt ut, som de hevder er tatt inne i Russland. Foto: Skjerdump, Telegram

– Ukraina ser på hendelsene i Belgorod-fylket i Russland med interesse og studerer situasjonen, men har ingenting å gjøre med den, tvitrer president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mykhajlo Podoljak.

Aftenposten, som har stedsverifisert videoer fra området, skriver at det er sammenstøt i flere landsbyer i Belgorod-området. Videoene viser kjøretøyer langs veiene i nærheten av grensa og røyk litt lenger nordøst.

Frivillige russere

Også den russiske militærbloggeren Igor Girkin skriver om kamper i området, men han legger skylda på den russiske gruppa Russisk frivillighetskorps.

Ukrainas militære etterretningstjeneste hevder russiske borgere står bak den væpnede aksjonen.

De ansvarlige tilhører to paramilitære grupper, sier Andrij Jusov, talsperson for etterretningen. Han navngir gruppene som Legionen for frihet for Russland og Russisk frivillighetskorps. Gruppene har i sosiale medier tatt på seg ansvaret for mandagens angrep.

Begge gruppene består ifølge Aftenposten i hovedsak av frivillige russere som har vervet seg i Ukraina. De har tidligere gjennomført lignende operasjoner, blant annet i Brjansk.

– Vil skape forvirring

På videoer og bilder fra operasjonen vises gruppas soldater inne på russisk territorium, og innholdet tyder på at formålet er å skape forvirring. Soldatene understreker at de er russere og sier at tiden er inne til å knuse diktaturet i Kreml.

Legionen for frihet for Russland hevder på Twitter at de har «fullstendig frigjort» grensebyen Kozinka og at de er framme i distriktssenteret Grajvoron.

Også Girkin skriver at det dreier seg om forsøk på å skape forvirring i den russiske krigsmaskinen.

– Jeg tror vi alle bare kan ønske velkommen de besluttsomme handlingene fra opposisjonsorienterte russiske borgere, som er klar for væpnet kamp mot Vladimir Putins kriminelle regime, sier talspersonen for den ukrainske etterretningen ifølge Hromadske.

Uklart om Bakhmut

Meldingene kommer kort etter at Putin og Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin lørdag hevdet at russiske styrker og Wagner hadde kontroll over de siste kvartalene i Bakhmut, noe som ville være Russlands første seier på lang tid.

Men det ble tilbakevist av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Ukraina sier de tvert imot har hatt framgang på flankene til byen og kontrollerer veiene rundt.

Ifølge amerikanske eksperter er ukrainerne i ferd med å omringe byen, som i en knipetangsmanøver, noe som kan isolere og fange de russiske soldatene der.

Belgorod, som ligger like ved grensa til Ukraina i nærheten av Kharkiv, er flere ganger blitt utsatt for ukrainske luftangrep. Angrepene har rettet seg mot militære mål, men flere titall sivile er også blitt drept. Ukraina kommenterer aldri anklager om at de står bak.