Har mottatt over 150 skadehenvendelser på Østlandet

Telefonkapasiteten er sprengt hos både brannvesen og forsikringsselskap etter store nedbørsmengder på Østlandet natt til søndag.

SKADER: Store nedbørsmengder har erstattet veier med elver enkelte steder på Østlandet, slik som i dette nabolaget i Bærum. Foto: If
SKADER: Store nedbørsmengder har erstattet veier med elver enkelte steder på Østlandet, slik som i dette nabolaget i Bærum. Foto: If

Forsikringsselskapet If har allerede mottatt over 150 skademeldinger i forbindelse med styrtregnet på Østlandet natt til søndag.

Det er flere meldinger enn hva If mottok etter de første timene av ekstremværet «Hans», som herjet for noen uker siden.

– Fortvilte boligeiere og forretningsdrivende prøver å redde verdier fra vannskader. Det er først og fremst i Oslo-området skadene kommer inn fra, men også andre steder på Østlandet er rammet av overflatevann inn i kjellere og førsteetasjer i boliger og forretningsbygg, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Må prioritere

Henvendelsene gjelder blant annet vann i kjellere, skader på biler, og vanninntrenginger gjennom tak. De mange skadene gjør at både brannvesen og forsikringsselskap er nødt til å prioritere.

– Akkurat nå er det veldig mange som trenger hjelp samtidig. Det betyr at vi må gjøre noen prioriteringer, med å hjelpe de som trenger det mest først. Vi har allerede folk ute som setter inn pumper i kjellere, sier Clementz til TV 2.

If forventer at antallet skademeldinger kommer til å stige betraktelig i løpet av dagen.

– Hvis man har mindre skader oppfordrer jeg til å kontakte forsikringsselskapet på nett heller enn på telefon, så man ikke tar opp telefonkapasiteten fra folk som kanskje trenger det mer enn deg, sier Clementz.

Kapasiteten sprengt

Brannvesenet opplyste natt til søndag at de også får inn mange henvendelser, og at de ikke klarer å prioritere alle.

Vaktkommandør i 110-sentralen i Oslo, Brede Bratli, opplyser til Avisa Oslo at de har fått inn over 2000 telefoner i løpet av natten.

– Det er mye mer vann i Oslo og Bærum nå enn under «Hans». Bakken og magasinene er mettet, sier Bratli til avisen.

Ekstremværet «Hans» og flommene etterpå har foreløpig ført til 9000 skader for forsikringsselskapene på landsbasis, ifølge Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

Erstatningene for skadene som så langt er meldt inn i forbindelse med Hans kan anslagvis bli på rundt 1,7 milliarder kroner, ifølge beregninger fra naturskadepoolen.

Relatert

Mer innhold fra TV 2