
Har ikke vurdert tiltak for reisende fra Kina
Helsedirektoratet følger smittesituasjonen i Kina «svært nøye». I verste fall kan det få konsekvenser for norsk helsetjeneste.
Fra 5. januar vil flypassasjerer fra Kina, Hong Kong og Macao måtte vise en negativ koronatest før innreise til USA.
Kina har lettet betydelig på koronarestriksjonene, og det ventes at reiseglade kinesere vil strømme til utlandet den kommende tiden – samtidig som smitten i landet har eksplodert.
Også India, Italia, Japan og Taiwan har innført tiltak for reisende fra Kina. Italia har bedt resten av EU gjøre det samme.
Det blir neppe aktuelt i Norge nå, tror Helsedirektoratet.

– Det er for tiden større smittespredning internt i Norge enn i mange andre land, og svært få mennesker reiser dessuten fra Kina til Norge sammenlignet med reiseaktiviteten mellom nordiske og europeiske land. Derfor har vi ikke vurdert spesielle tiltak overfor reisende fra Kina i den nåværende situasjonen, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en epost til TV 2.
– Følger utviklingen svært nøye
22. januar er det kinesisk nyttår, noe som normalt fører med seg stor reiseaktivitet i Kina. Nakstad forventer at feiringen vil øke smittespredningen internt i Kina.
For Norges del utgjør dette liten risiko, mener han.
– Men vi følger utviklingen i Kina svært nøye fordi situasjonen er uforutsigbar både med tanke på virusspredning, mutasjoner og forbruk av medisinsk utstyr som i verste fall kan påvirke tilgangen til tilsvarende utstyr i norsk helsetjeneste.

Kina har sluttet å rapportere smitte-, innleggelses- og dødsfall etter at smitten i landet eksploderte. Det har blitt rapportert om overbelastede sykehus og krematorier.
I andre deler av verden har mange fryktet at en stor spredning kan føre til nye mutasjoner av koronaviruset som vil være vanskeligere å håndtere.
– I og med at befolkningen i Kina er mindre immunisert gjennom sykdom og vaksine enn i de fleste andre land, vil koronaviruset trolig møte mindre motstand på sin vei gjennom det kinesiske samfunnet. Trolig vil viruset ikke endre seg på samme måte som det har gjort i Europa det siste året, med stadig nye varianter som «omgår immunitet». Mest sannsynlig vil virusvariantene som spres i Kina endre seg omtrent i samme takt som i Europa og USA i pandemiens første år, beroliger Nakstad, som nylig kalte smittespredningen i Kina et skritt i riktig retning.