STOR TEST: Forbrukerrådet har sjekket hvilke kylling- og kalkunpålegg som er sunnest. Foto: Glenn Aaseby
STOR TEST: Forbrukerrådet har sjekket hvilke kylling- og kalkunpålegg som er sunnest. Foto: Glenn Aaseby
Stor test av kylling- og kalkunpålegg:

Vinneren blant de billigste

TV 2 HJELPER DEG: – Dette viser at det dyreste ikke nødvendigvis er det beste for helsa, sier Forbrukerrådet.

Det finnes mange forskjellige kylling- og kalkunpålegg å velge mellom, og prisforskjellene er store.

For å hjelpe deg å finne det aller sunneste alternativet, har Forbrukerrådet sjekket innholdet i en rekke kylling- og kalkunpålegg på det norske markedet.

Disse produktene ble sjekket:

  • Prior Naturell kalkunfilet
  • Prior Naturell kyllingfilet
  • Solvinge Kyllingfilet Bøkerøkt
  • Solvinge Kyllingfilet Naturell
  • Solvinge Kyllingfilet Paprika
  • Solvinge Kyllingfilet Rosmarin & basilikum
  • Prior Løvtynn kalkunfilet
  • Finsbråten Spicy kyllingfilet
  • Grilstad Lev litt lettere Sweet chili kyllingfilet
  • Prior Røkt kalkunfilet
  • Coop Røkt kalkunbryst
  • Coop Naturell kalkunbryst
  • Grilstad Lev litt lettere Pestomarinert Kyllingfilet
  • Coop Kyllingbryst
  • Prior Paprika & urter kyllingfilet
  • Prior Krydder kalkunskiver
  • Lerstang gård Kyllingfilet krydret
  • Lerstang gård Kyllingfilet naturell

Betydelige forskjeller

Aysha Grönberg, ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Forbrukerrådet, sier fjærkrevariantene er gode valg om du vil gå for kjøttpålegg på brødskiva.

Aysha Grönberg, ernæringsfysiolog i Forbrukerrådet Foto: Forbrukerrådet
Aysha Grönberg, ernæringsfysiolog i Forbrukerrådet Foto: Forbrukerrådet

Det er likevel forskjell mellom variantene.

– For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, sukker, salt og andel kjøtt.

En høy del kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av salt, mettet fett og sukker har trukket ned.

– For noen er det viktig å kutte ned på saltinntaket, mens det for andre kan være mest viktig å få i seg nok proteiner. Generelt anbefales det å spise mer umettet fett og kostfiber og mindre mettet fett, salt og sukker.

En av de dyreste taper

De totalt 18 produktene som testes får poeng fra én til ti. Forbrukerrådets testtapere er produkter produsert av Gårdsand og Prior.

Produktene «Prior Krydder kalkunskiver», «Lerstang gård Kyllingfilet krydret» og «Lerstang gård Kyllingfilet naturell» får fem av ti poeng.

NÅR IKKE OPP: Dette er testens tapere, som alle får fem av ti mulige poeng. Foto: Glenn Aaseby
NÅR IKKE OPP: Dette er testens tapere, som alle får fem av ti mulige poeng. Foto: Glenn Aaseby

– Disse produktene inneholder mindre protein og mer mettet fett, sammenliknet med de andre produktene.

– Påleggene fra Lerstang har også det laveste innholdet av kylling og kalkun, med 79 prosent, sier Aysha Grönberg.

Til sammenlikning har testvinneren, Prior Naturell kalkunfilet, 88 prosent kalkun. Den har også høyt innhold av protein og lite mettet fett, og får dermed ti av ti poeng.

Se alle resultatene her.

Påleggene fra Lerstang er også blant de dyreste produktene i testen.

DYRERE: – Vår verdikjede koster mer, svarer produsenten. Foto: Glenn Aaseby
DYRERE: – Vår verdikjede koster mer, svarer produsenten. Foto: Glenn Aaseby

Da Forbrukerrådet sjekket prisene fredag 3. februar, kostet Lerstang-påleggene 435 kroner per kilo, mens testvinneren kostet 272 kroner per kilo.

Testens taper koster altså 60 prosent mer enn vinneren.

– Dette viser at det dyreste ikke nødvendigvis er det beste for helsa. Det er viktig å sjekke ingredienslista og næringsinnholdet dersom man er opptatt av å finne de sunneste alternativene, sier Grönberg.

BEST I TEST: Prior-produktet «Naturell kalkunfilet» stikker av som testens vinner. Foto: Forbrukerrådet
BEST I TEST: Prior-produktet «Naturell kalkunfilet» stikker av som testens vinner. Foto: Forbrukerrådet

– Dyrevelferd

Lerstang gårds produkter produseres av Gårdsand AS, og markedsleder May Iren Varlid Aarvold svarer på kritikken.

– Når det gjelder prisen på våre produkter, så er det slik at vår produksjon er tuftet på dyrevelferd og lokalt håndverk. Vi bruker derfor en saktevoksende kyllingrase, lokalprodusert fôr (uten import av soya), og vi har eget rugeri/klekkeri, slakteri og foredlingsanlegg lokalt i Vestfold.

– Dette medfører at vår verdikjede er mer kostbar, men vi mener forbrukere ønsker å betale litt mer for god dyrevelferd og lokalt produsert mat.

– Vi ønsker å være transparente, og oppgir derfor fullt ut hvor mye renskåret kjøtt som benyttes i vårt pålegg. Vi bruker mye tid på å optimalisere våre resepter med tanke på smak, konsistens og holdbarhet.

Hun mener også at det i realiteten er lite som skiller produktene.

– Når det gjelder fett- og saltinnhold, vil vi påstå at det kun er veldig små nyanser mellom oss og andre produsenter. Med det sagt vil vi selvfølgelig se nærmere på testens resultater og gjøre løpende vurderinger på om vi må endre vår produksjonsmetode, da vi hele tiden ønsker å forbedre oss, skriver Aarvold.

TIPS OSS hjelperdeg@tv2.no