Funn vekker bekymring: – Dette ser vi alvorlig på

Hvis du skal kle ut barna eller deg selv til halloween, bør du lese dette.

ULOVLIG: Det ble funnet for høye verdier av ftalater i både maska og edderkoppene, begge solgt hos Dollarstore i Sverige. Foto: Kemikalieinspektionen
ULOVLIG: Det ble funnet for høye verdier av ftalater i både maska og edderkoppene, begge solgt hos Dollarstore i Sverige. Foto: Kemikalieinspektionen

Utvalget av halloween-utstyr i butikker og på nett er enormt, og jakten på de beste og skumleste kostymene er for lengst i gang.

To ferske kontroller avdekker imidlertid at ikke alle produktene er trygge.

En ny, svensk undersøkelse avslører farlige stoffer i 20 prosent av de 35 halloween-produktene som ble kontrollert.

Stoffene kan forårsake kreft og påvirke hormon- og nervesystemet.

– Alvorlig

– Dette ser vi alvorlig på, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans.

Han sier funnene tilsvarer det man vanligvis finner i Norge.

Produktene ble kjøpt både i svenske butikker og i nettbutikker. Flest problematiske funn ble gjort på nett, fra virksomheter utenfor Europa.

– Tilsvarende i Norge

– Det er grunn til å tro at vi ville gjort tilsvarende funn i Norge. Markedene er globaliserte og i stor grad like, sier Veulemans til TV 2 hjelper deg.

Det er mest alvorlig for forbrukere når de skadelige stoffene er i produkter som er i kontakt med hud.

I undersøkelsen ble det blant annet påvist for høye verdier av nitrosaminer i en type halloween-ballonger, og bor i slim.

BALLONGER: Disse ballongene fra svenske Dollarstore inneholdt nitrosaminer. Foto: Kemikalieinspektionen
BALLONGER: Disse ballongene fra svenske Dollarstore inneholdt nitrosaminer. Foto: Kemikalieinspektionen

Nitrosaminer er mistenkt for å være kreftfremkallende, mens for høyt inntak av bor kan føre til skader på reproduksjonssystemet.

– Ballongene er fjernet

Ballongene ble solgt hos Dollarstore i Sverige, som ikke er samme selskap som Dollarstore i Norge.

– Alle produktene som hadde for høye verdier er fjernet fra årets sortiment, opplyser Märta Kuylenstierna i Dollarstore AB.

Bly-funn

De stoffene som ble funnet i flest halloween-varer er ftalater i myk plast, som ansiktsmasker og edderkopper, og tungmetallet bly i elektriske produkter.

Blant annet ble det påvist bly i masker og halsbånd med led-lys.

Forbrukerrådet er bekymret

– Dette bekrefter bekymringen vi har knyttet til globale markedsplasser og nettbutikker utenfor Europa. Dette er butikker der det er større risiko for å ende opp med ulovlige produkter, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

BEKYMRET: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet. Foto: Arkiv
BEKYMRET: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet. Foto: Arkiv

Han peker på at når du bestiller produkter fra en ikke-europeisk nettbutikk, blir du selv en slags importør. Da får du ansvaret for at produktet ikke inneholder ulovlige stoffer.

Handler du fra en norsk nettbutikk, er det derimot virksomhetens ansvar å sjekke at produktene følger lovverket og ikke inneholder skadelige stoffer.

BLY: Denne led-maska inneholdt bly og kadmium. Den svenske nettbutikken sier produktet er trukket fra markedet. Foto: Kemikalieinspektionen
BLY: Denne led-maska inneholdt bly og kadmium. Den svenske nettbutikken sier produktet er trukket fra markedet. Foto: Kemikalieinspektionen

Funn i fysisk butikk

Undersøkelsen fra svenske Kemikalieinspektionen viser imidlertid at det finnes produkter i svenske butikker som også har for høye verdier av ulovlige stoffer.

– Det er et problem, erkjenner Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

– Det er virksomhetenes ansvar å kontrollere at produktene er lovlige, men ikke alle gjør denne jobben godt nok. Det viser hvor viktig det er at vi gjør kontroller.

Om undersøkelsen fra Kemikalieinspektionen:

  • Kemikalieinspektionen har undersøkt totalt 297 leker og halloween-produkter. 44 av dem inneholder farlige stoffer i ulovlige mengder.
  • Stoffene utgjør ikke alltid en akutt risiko for barns helse, men de bidrar til den totale eksponeringen for helsefarlige stoffer som barn utsettes for, og det totale utslippet av helse- og miljøskadelige stoffer til miljøet.
  • Virksomhetene som omsetter ulovlige varer må trekke produktene tilbake fra markedet i hele omsetningskjeden.
  • Miljødirektoratet har rutiner for å sjekke om farlige produkter som selges i andre land, også selges til Norge. Dersom det skjer, vil Miljødirektoratet følge opp med den norske leverandøren.

Dollarstore AB har butikker over hele Sverige, og Märta Kuylenstierna svarer dette på spørsmål om de har for dårlig kontroll:

– Vi jobber nå etter en prosess hvor vi krever av våre leverandører at varene vi kjøper inn er godkjent i henhold til EU-standarder, og gjennomfører nå også tredjepartskontroller. Vi ser at det fortsatt gjenstår mye arbeid i hele kjeden, fra produsent til kunde, hvor vi som bedrift har vårt ansvar.

FTALATER: Stoffene i denne maska kan påvirke hormonsystemet, og ble solgt hos Dollarstore i Sverige. Foto: Kemikalieinspektionen
FTALATER: Stoffene i denne maska kan påvirke hormonsystemet, og ble solgt hos Dollarstore i Sverige. Foto: Kemikalieinspektionen

Se etter CE-merket

Gunstein Instefjord er klar på at det uansett er mye tryggere å kjøpe slike varer fra godt etablerte norske eller europeiske butikker.

Han råder også forbrukeren til å se etter CE-merket.

– Da er risikoen for å få et produkt med ulovlige stoffer betydelig mindre.

En typisk felle det er lett å gå i, er å handle fra nettsteder som utgir seg for å være norske, men som i virkeligheten ikke er det.

– Om nettsiden ikke har oppgitt organisasjonsnummer og kontaktinformasjon, vil det fort være et rødt flagg, sier Instefjord.

– Vær obs på billige varer

Også Virke reagerer på funnene i undersøkelsen. Leder for bransjepolitikk, Jarle Hammerstad, sier resultatene er urovekkende.

IKKE BEDRE: Jarle Hammerstad i Virke synes det er lite bedring å spore, tross skjerpede krav. Foto: Martin Fønnebø / TV 2
IKKE BEDRE: Jarle Hammerstad i Virke synes det er lite bedring å spore, tross skjerpede krav. Foto: Martin Fønnebø / TV 2

– Ville du kjøpt halloween-utstyr til ditt barn fra en nettbutikk utenfor Europa?

– Nei, definitivt ikke. Det er for stor sannsynlighet for at lekene og tekstilene ikke er i henhold til norske og europeiske regler, og dermed potensielt helse- og miljøskadelig.

– Man bør være obs på de billigste varene; det er en grunn til at de er så billige, sier Hammerstad.

Mattilsynet med sminkesjekk

Her i Norge har Mattilsynet undersøkt blant annet sminke og ansikts- og kroppsmaling.

Av 65 kontrollerte varer på det norske markedet, ble det funnet ulovlige mengder bly i to ansiktsmalinger. Begge er trukket fra markedet.

Den ene ansiktsmalingen med bly ble solgt hos kjeden Mye Moro.

Daglig leder André Nerhagen sier de trakk produktet umiddelbart, og at det skjedde for mange måneder siden.

– Det er beklagelig at dette funnet ble gjort. Vi kjøper kun fra europeiske produsenter og følte oss trygge på at de fulgte regelverket, forklarer han.

Nerhagen sier at kunder som frykter de kan ha kjøpt ansiktsmalingen, som var lys lilla i en 16 grams boks, kan komme innom en av deres butikker og spørre.

Han legger til at han er glad for at det blir utført kontroller.

Ulovlig parfymestoff

Mattilsynet avslørte også funn av et ulovlig parfymestoff og et ulovlig konserveringsmiddel i en annen ansiktsmaling. Denne er fjernet fra hyllene.

– Vi ser alvorlig på funn av mulig helsefarlige stoffer, som er ulovlige eller overskrider nivåer som sikrer trygg kosmetikk, sier Are Sletta, seksjonssjef kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

– Hvis du skal kjøpe ansiktsmaling og sminke til halloween, så er det viktigste du kan gjøre å sjekke merkingen på produktet. Alle kosmetiske produkter skal ha en ingrediensliste. Har de ikke det, så kan det være et tegn på at du bør styre unna, råder han.