Fant landsby full av døde

FN-soldatene i Kongo fant flere titall landsbyboere skutt og drept.

Kiwanja (NTB-Reuters-AP): Lukten av død henger tungt over landsbyen Kiwanja i Nord-Kivu øst i Kongo. Der fant FN-soldatene torsdag flere titall landsbyboere skutt og drept av opprørere.

Dagen før inntok tutsiopprørerne til Laurent Nkunda landsbyen og drev ut den lokale Mai-mai-militsen, som støtter regjeringsstyrkene. Innbyggerne i landsbyen flyktet i panikk. Men mange rakk ikke unna i tide.

Journalister som følger med FN-styrkene, forteller at de så minst et dusin døde mennesker mellom husene i landsbyen, som bar tegn på store ødeleggelser etter kampene.

Overlevende landsbyboere forteller at Nkundas opprørere gikk fra hus til hus.

– De banket på dørene, og da folk åpnet, ble de skutt rett ned, sier 60 år gamle Simo Bramporiki. Han mistet selv kona og et barn i angrepet, forteller han.

En kvinne gråt hysterisk og ba journalistene om å komme og se inn i huset hennes.

– Det ligger fem døde her, skrek hun. En av de drepte var hennes mann.

Samtidig skrøt opprørssoldatene til journalister av at de har drept mange i Mai-mai-militsen.

Våpenhvilen brutt
Tutsiopprørerne i Øst-Kongo har tatt kontroll over flere landsbyer, og varsler at de vil ta enda flere områder i provinsen Nord-Kivu, ifølge en talsmann for FN-styrkene.

– De har tatt Nyanzale og Kikuku. Dermed har de brutt sin selverklærte våpenhvile. Nå er det klart at de forsøker å få området helt under sin kontroll, sier Jean-Paul Dietrich i FN-styrken MONUC.

Eksgeneral Laurent Nkunda, som leder opprørerne, erklærte for en drøy uke siden en ensidig våpenhvile. Han har siden truet med å fortsette offensiven hvis ikke regjeringen vil forhandle med ham, noe den har avvist.

De siste kampene foregikk i Nyanzale, der regjeringssoldatene nå har forlatt stillingene sine, samtidig som et stort antall sivile flyktet og søkte tilflukt ved FN-baser.

Truer hovedstaden
Nkunda truer også med å innta hovedstaden Kinshasa, som ligger i en helt annen del av landet.

– Dette er en forrædersk regjering som sviker Kongos folk, og det er derfor vil fortsette å kjempe til vi når Kinshasa, sier Nkunda.

Han forsvarer den nye offensiven med at styrkene hans er blitt angrepet flere ganger.

– Vi har rett til å forsvare oss, sier han.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International ba torsdag FNs sikkerhetsråd om å sende flere soldater og utstyr til Kongo for å forhindre en humanitær katastrofe. Ifølge hjelpearbeidere er minst 1 million mennesker i Nord-Kivu utenfor rekkevidde av hjelp på grunn av kampene, mens minst 200.000 er trengt sammen i provisoriske flyktningleire.

Belgier bortført
Torsdag ble også det også kjent at en belgisk journalist er kidnappet av Mai-mai-militsen, ifølge Belgias utenriksdepartement.

Thomas Scheen arbeider for den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung. Han ble tatt til fange tirsdag i nærheten av Rutshuru nord for Goma.

Det har de siste dagene vært kamper ved byen, som tutsiopprørere tok kontroll over i forrige uke. Både regjeringsstyrker og Mai-mai-militsen skal ha deltatt i kampene.

Den belgiske regjeringen har opprettet kontakt med kidnapperne, men vet foreløpig ikke hva de krever.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2