EUs utenrikssjef Josep Borrell sier utenriksministrene i unionen vurderer nye sanksjoner mot Russland. Bildet er fra en pressekonferanse i New York tidligere onsdag. Foto: Julia Nikhinson / NTB
EUs utenrikssjef Josep Borrell sier utenriksministrene i unionen vurderer nye sanksjoner mot Russland. Bildet er fra en pressekonferanse i New York tidligere onsdag. Foto: Julia Nikhinson / NTB

EU varsler nye sanksjoner mot Russland

Ministerne i EU ble kalt inn til krisemøte i New York natt til torsdag. Putins mobilisering av styrker og uttalelser om bruk av alle typer våpen skapte sterke reaksjoner.

EUs øverste ansvarlige for utenriks- og sikkerhetspolitikk Josep Borrell varsler enda flere sanksjoner mot Russland så raskt som mulig, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er enighet i EU om å fortsette å gi militær bistand til Ukraina.

Borell sier at de nye sanksjonene vil være individuelle og rettet mot enkelte sektorer.

EUs utenriksministre har natt til torsdag holdt krisemøte i New York etter at Putin kunngjorde mobilisering av reservestyrker onsdag.

Europakommisjonens president Ursula Von der Leyen sa i forkant av møtet at Putins trussel om å bruke alle typer våpen er uakseptabel for EU.

Russisk nyhetsbyrå: Venter oljepristak

Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti hevdet allerede før Borells pressekonferanse at en EU-kilde hadde opplyst avisen om at nye sanksjoner var på vei.

Nyhetsbyrået hevder at EU vil fremskynde det de kaller den åttende sanksjonspakken og fjerne vetoretten i EU vedrørende avstemning om saker knyttet til Russland.

Den nye sanksjonspakken vil inneholde en rekke tiltak knyttet til innføring av et oljepristak, skriver nyhetsbyrået. Ifølge RIA Novosti er det motstand mot sanksjonene internt i EU, blant annet fra Ungarn, som frykter at Moskva kan kutte drivstoff-forsyningen som svar.

I tillegg hevder nyhetsbyrået at sanksjonene vil være rettet mot russiske tjenestemenn.

Nyhetsbyrået hevder sanksjonspakken komme allerede den 28. september.

Nyhetsbyrået RIA Novostis nyheter basert på anonyme kilder i EU kan ikke regnes som pålitelige. Det er like fullt verd å merke seg at nyheten kom før Borells pressekonferanse. Der varslet han sanksjoner rettet mot individer og mot sektorer, og dette kan stemme med det RIA Novostis kilde hevder.

Påstanden om at det ikke lenger skal kreves enstemmighet i EU om sanksjoner rettet mot Russland er foreløpig ikke bekreftet noe annet sted.

Krever umiddelbar tilbaketrekking

I en pressemelding fra EUs representanter like etter ministermøtet, fordømmes Russlands siste utspill på det sterkeste. Både folkeavstemningene og referansene til bruk av atomvåpen fordømmes spesielt.

– Atomvåpenuttalelsene rokker ikke ved vår besluttsomhet og samstemthet i vår samlede støtte til Ukrainas rett til å forsvare sin territorielle integritet og uavhengighet så lenge det er behov for det, melder EUs ministeret.

Pressemeldingen går ikke inn på sanksjonene, som vil komme med det aller første, men avslutter:

– Vi krever at Russland umiddelbart, fullstendig og betingelsesløst trekker tilbake sine styrker og sitt militære utstyr fra hele det ukrainske territoriet.