LOVNAD: Finlands president Sauli Niinistö og Tyrkias preisdent Tayyip Erdogan tar hverandre i hendene under sitt møte i den tyrkiske hovedstaden Anakara fredag. Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS
LOVNAD: Finlands president Sauli Niinistö og Tyrkias preisdent Tayyip Erdogan tar hverandre i hendene under sitt møte i den tyrkiske hovedstaden Anakara fredag. Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Erdogan gir grønt lys til Finland som Nato-medlem

Finlands president er glad for nyheten, men sier at deres Nato-medlemskap ikke er komplett uten Sverige. – Dette vil styrke Nato, sier Stoltenberg.

Den tyrkiske presidenten Recepp Tayyip Erdogan sa fredag at de nå starter prosessen med å ratifisere (godkjenne) Finlands Nato-søknad i det tyrkiske parlamentet.

På en pressekonferanse med den finske presidenten Sauli Niinistö uttalte Erdogan at Finland har tatt konkrete steg for å følge opp sine lovnader til Tyrkia.

Det er fremdeles uklart når ratifiseringen skal være i boks, men målet skal være før det tyrkiske nyvalget 14. mai.

– Viktig

Han sier også at han tror Finland vil spille en viktig rolle i forsvarsalliansen Nato.

– Det er godt å høre disse nyhetene. For hele Finland er det viktig, kvitterte Niinistö.

Så la han til:

– Men vi har våre naboer i Sverige. Jeg mener at det finske Nato-medlemskapet ikke er komplett uten Sverige. Vi har har mange felles interesser som naboer og som en del av Østersjøen-området.

 Foto: Murat Cetinmuhurdar / Presidential Press Office / Reuters / NTB
Foto: Murat Cetinmuhurdar / Presidential Press Office / Reuters / NTB

Både Finland og Sverige gikk bort fra sin lange nøytralitetslinje etter Russland gikk til angrepskrig mot nabolandet Ukraina for litt over ett år siden – begge landene søkte seg inn i Nato, som fra før har 30 medlemsland, inkludert Norge.

– Vil styrke Nato

Kort tid etter at Erdogan gikk ut med nyheten, kommenterte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg utviklingen.

Han ønsker Tyrkias avgjørelse om å starte den formelle godkjenningsprosessen, velkommen.

– Dette vil styrke Finlands sikkerhet, det vil styrke Sveriges sikkerhet og det vil styrke Natos sikkerhet, sier han og legger til at han håper at den tyrkiske nasjonalforsamlingen vil stemme over ratifiseringen så fort som mulig.

NATO-SJEF: Jens Stoltenberg. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP)
NATO-SJEF: Jens Stoltenberg. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Det var under Natos toppmøte i Madrid at medlemslandene inviterte Finland og Sverige inn i alliansen.

– Ved en kritisk tid for vår sikkerhet, vil dette gjøre alliansen vår sterkere og tryggere, sa Stoltenberg.

Sverige reagerer: Uønsket

Flere land godkjente formelt søknadene deres – samtlige Nato-medlemmer må godkjenne et nytt land for at det skal bli tatt opp som medlem – men de to landene møtte motstand både i Tyrkia og Ungarn.

Det er fortsatt uklart når Tyrkia eventuelt vil godkjenne Sveriges søknad, men det vil trolig ikke skje før etter valget i Tyrkia 14. mai.

Erdogan hevder at Sverige har «åpnet sine armer for terrorisme» og viser til at Sverige har fått en liste av Tyrkia på rundt 120 personer – som Tyrkia anser som terrorister – men så langt ikke utlevert dem, skriver Aftonbladet.

– Så lenge de ikke har gjort det, kan vi ikke ha en positiv holdning til Sverige.

UTENRIKSMINISTER: Tobias Billström i Sverige. Foto: AP Photo/Michael Sohn
UTENRIKSMINISTER: Tobias Billström i Sverige. Foto: AP Photo/Michael Sohn

Fredag kveld reagerte Sveriges utenriksminister på at Tyrkia bare går videre med godkjenningen av Finland.

– Dette er en utvikling som vi ikke ønsket, men som vi var forberedte på, sa den svenske utenriksministere, Tobias Billström.

Han la til at det viktige for Sverige nå, er å sikre de to utestående ratifiseringene som kreves.

Svarer om Sverige angripes

Mens Nato-sjef Stoltenberg sier at Tyrkia har gått med på et møte med de to landene i Natos hovedkvarter i Brussel – og at Tyrkia har erkjent at kjapp godkjenning av landene er i alles interesse.

– Det viktigste er at både Finland og Sverige raskt blir fullverdige medlemmer av Nato, ikke at de blir medlemmer samtidig.

Stoltenberg kom også med en viktig lovnad til Sverige.

– Det er utenkelig at Nato ikke vil respondere om enten Finland eller Sverige angripes, sa han.

Flere Nato-medlemmer, inkludert de viktige landene USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike, har gitt bilaterale sikkerhetsgarantier til begge de to landene. Også Norge har gitt dette til landene.

Ungarn støtter Finland-medlemskap

Verken Finland eller Sveriges søknader er foreløpig godkjent av Ungarn.

Men nasjonalforsamlingen i Ungarn vil stemme over Nato-søknaden til Finland 27. mars og den styrende partiblokken vil da stemme ja , sier leder Mate Kocsis for regjeringspartiet Fidesz fredag.

– Mens for spørsmålet om Sverige, vil den parlamentariske gruppen ta stilling til det ved en senere dato, legger han til.