Enige om havmiljøavtale: – Kommer til å bety veldig mye
FN-landene har blitt enige om en ny global havmiljøavtale. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide sier avtalen kommer til å ha stor betydning.

FN-landene har blitt enige om en ny global havmiljøavtale. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide sier avtalen kommer til å ha stor betydning.
– Det var veldig tøffe forhandlinger. Helt fram til i går kveld norsk tid så det ut til å krasje. Nå har vi en enighet. Det kommer til å bety veldig mye, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til NTB.
Forhandlingene om traktaten har pågått i fire år, og sent lørdag ble medlemslandene i FN enige om en avtaletekst.

Traktaten vil være den første internasjonale traktaten som tar sikte på å verne biomangfoldet i internasjonalt farvann og åpent hav – som til sammen dekker nesten halve planeten.
– Skipet har nådd havn, kunngjorde konferanseleder Rena Lee ved FN-hovedkvarteret i New York like før klokken 21.30 lokal tid lørdag, til applaus fra delegatene som var til stede.
Avgjørende
Traktaten blir sett på som avgjørende i arbeidet med å oppfylle avtalen som ble inngått på naturtoppmøtet i Montreal i desember i fjor.
Den avtalen har som mål å beskytte minst 30 prosent av jordas land-, kyst- og havområder innen 2030.
Diskusjonene rundt havtraktaten har pågått i over 15 år, mens de formelle forhandlingene har pågått i fire år. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide sier det var på høy tid å få på plass et regelverk på dette området, og at han er lettet over at landene kom til enighet.

– Det er rett og slett utrolig bra at man selv i dag med så sterke motsetninger og geopolitiske spenninger har klart å bli enig om en så viktig avtale, sier Barth Eide.
Traktaten må fremdeles formelt vedtas og må signeres og ratifiseres av nok land for å kunne tre i kraft.
Grenser til økonomiske soner
Verdens områder med åpent hav starter ved grensen til kystlandenes økonomiske soner, som strekker seg opp til 370 kilometer fra kystlinjene. Områdene faller derfor ikke under noen lands jurisdiksjon.
Økosystemene i områdene sørger for halvparten av oksygenet vi mennesker puster inn. I tillegg begrenser de global oppvarming ved å absorbere mye av karbondioksidet som slippes ut av menneskelige aktiviteter.
Men områdene trues av klimaendringer, forurensing og overfiske. Bare rundt 1 prosent av områdene med åpent hav er i dag vernet.
Åpner for vern
Avtaleteksten vil trolig bli stående slik delegatene lørdag ble enige om, ifølge Lee.
Traktaten vil åpne for at det blir opprettet vernede områder i internasjonale farvann. Den vil også forplikte landene som slutter seg til den, til å gjennomføre konsekvensutredninger av foreslåtte aktiviteter på åpent hav.
Det var særlig punktene knyttet til delingen av mulige fordeler ved nyoppdagede marine ressurser som skapte anspent stemning under forhandlingene. Forhandlingene skulle egentlig ha vært avsluttet fredag, men ble forsinket med én dag.