FEMTEN ÅR GAMLE: Bestevenninnene Martine Vik Magnussen (til venstre) og Henriette Hansson Nilssen på båttur. Foto: Privat
FEMTEN ÅR GAMLE: Bestevenninnene Martine Vik Magnussen (til venstre) og Henriette Hansson Nilssen på båttur. Foto: Privat
Martines venninne:

– En usikker og feig mann som ikke tar ansvar for egne handlinger

Henriette Hansson Nilssen (37) mistet sin bestevenninne Martine Vik Magnussen for 15 år siden. Hun reagerer sterkt på forklaringene til den drapsmistenkte.

Henriette Hansson Nilssen og Martine Vik Magnussen vokste opp sammen på Nesøya i Asker. Etter at venninnen ble drept i London for 15 år siden, har hun fulgt saken tett.

I en ny dokumentar innrømmer drapsmistenkte Farouk Abdulhak ansvar for Martine Vik Magnussens død i London 14. mars 2008.

<font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'>GAMLE MINNER: I fotoalbumet har Henriette bilder fra livet med Martine. </font></font></font></font></font></font></font><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'>Øverste: Henriette bak, Martine (venstre) og Henriette Martens (høyre) Nederst: Henriette og Martine.</font></font></font></font></font></font></font></font>
GAMLE MINNER: I fotoalbumet har Henriette bilder fra livet med Martine. Øverste: Henriette bak, Martine (venstre) og Henriette Martens (høyre) Nederst: Henriette og Martine. Foto: Privat

Å se den nye dokumentaren om bestevenninnens død bringer tilbake mange gamle følelser.

– Martine betydde veldig mye for meg, og det gjør hun fortsatt, sier hun.

– Veldig ubehagelig

Abdulhak er den eneste mistenkte i drapssaken. Han forlot Storbritannia kun timer etter at Magnussen ble drept og har siden levd i skjul i Jemen.

Det er ingen utleveringsavtale mellom England og Jemen. Det har blitt gjort flere forsøk på å få ham utlevert eller få ham presset til å reise tilbake, men det har foreløpig ikke skjedd.

SAVNER VENNINNEN: Henriette Hansson Nilssen tenker ofte på Martine. Foto: Privat
SAVNER VENNINNEN: Henriette Hansson Nilssen tenker ofte på Martine. Foto: Privat

Hansson Nilssen reagerer på forklaringene til Abdulhak i dokumentaren.

– Det er veldig ubehagelig å høre på det han sier. For meg så virker det ikke som han vil ta ansvar for gjerningen, sier hun.

– For meg fremstår han som en usikker, feig mann som ikke vil stå til ansvar for egne handlinger, uavhengig om det var en ulykke eller ikke, fortsetter hun.

En av forklaringene til Abdulhak er at det var en «sex-ulykke som gikk galt». Det reagerer venninnen på.

<font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'><font style='vertical-align: inherit;'>BARNDOMSVENNER: Martine (til venstre) og Henriette danset ballett sammen da de var små. </font></font></font></font></font></font> Foto: Privat
BARNDOMSVENNER: Martine (til venstre) og Henriette danset ballett sammen da de var små. Foto: Privat

– Martine hadde synlige skader i ansiktet som kan forklares med at hun prøvde å forsvare seg. Jeg har ingen tro på at denne sexen var frivillig, sier hun.

Rømte vekk

Både Martine-stiftelsen og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener at dokumentaren kan bidra til å presse om å få Abdulhak til England og bli stilt til ansvar for ugjerningene.

Hansson Nilssen håper det skjer. Martines pårørende og venner fortjener å vite hva som skjedde den natten, sier hun.

Hansson Nilssen mener dokumentaren synliggjør flere aspekter om vold og voldtekt.

– Systemet har ikke endret seg på de 15 årene. Skal det virkelig være slik at en kan begå voldtekt og drap og rømme fra det? spør hun.

– Vi vet hvor mistenkte oppholder seg, vi har nå uttalelser som bekreftelser at han var der. Han innrømmer hendelsen. Klarer man ikke å få han tilbake til Storbritannia? Saken til Martine viser at kvinner har dårlig rettssikkerhet på internasjonal basis i mangel på utleveringsavtaler og samarbeid mellom stater. Vi kan bare håpe at en løsning på Martine-saken kan bidra til å hjelpe andre kvinner med å oppnå rettferdighet i fremtiden, sier hun.

Snakker med sønnene

Mens Vik Magnussen ble frarøvet muligheten til å leve og stifte familie, har Hansson Nilssen fått barn.

Hun syns det er viktig at sønnene får vite hvem venninnen var, og om det som skjedde.

Hun har også snakket med sønnene sine om hvordan man skal behandle kvinner.

– Jeg har vist dem bilde av Farouk. Og fortalt dem om hva som skjedde med Martine den kvelden, sier Hansson Nilssen.