PANORAMA: Byen Kherson og elven Dnipro 20. mai i år, etter nesten tre måneder med russisk okkupasjon. Foto: ANDREY BORODULIN/AFP
PANORAMA: Byen Kherson og elven Dnipro 20. mai i år, etter nesten tre måneder med russisk okkupasjon. Foto: ANDREY BORODULIN/AFP
Russland trekker seg ut av Kherson:

– Det er nok en tung beslutning

Russlands kunngjør tilbaketrekning fra regionhovedstaden de har holdt siden februar. Et stort tap like ved grensen til Krim, mener oberstløytnant Palle Ydstebø.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har beordret troppene til å trekke seg tilbake fra vestsiden av Dnipro-elven som går ved byen Kherson sør i Ukraina.

Kunngjøringen er en av Russlands største tilbakeslag og et potensielt vendepunkt i krigen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det betyr at rundt 15-20.000 russiske soldater trolig har blitt fraktet over elven med ferger, ifølge oberstløytnant Palle Ydstebø, sjef for seksjon for landmakt ved krigsskolen.

– Det er en omfattende operasjon. De vil trolig ha forsøkt å berge det meste før de kommer med denne kunngjøringen. Kanskje har de latt noen nymobiliserte stå igjen, og bare la dem bli tatt til fange, sier Ydstebø.

SKYTS: Ukrainske styrker fyrer av artilleri nær fronten ved Kherson 9. november. Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
SKYTS: Ukrainske styrker fyrer av artilleri nær fronten ved Kherson 9. november. Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Styrkene Russland har hatt i Kherson, har ifølge oberstløytnanten vært landets beste. Dette nettopp fordi regionen ligger så tett på Krim-halvøya.

Byen Kherson er den eneste av Ukrainas regionhovedsteder som i løpet av krigen har vært fullstendig okkupert av Russland. I tillegg ligger fylket ved Svartehavet og ved grensen til den okkuperte Krim-halvøya.

Et slikt tilbakeslag vil dermed ha både symbolsk og strategisk verdi for ukrainerne.

– En viktig militær seier, sier Tom Røseth. Se intervjuet her:

Har slitt med forsyninger

Kherson har vært mål for den siste tidens ukrainske motoffensiv. Ifølge den russiske generalen Sergej Surovikin har 115.000 mennesker forlatt byen.

– Det er frykt for oversvømmelse og isolasjon for våre styrker ved Dnipro-elva, sier Surovikin, ifølge Reuters.

Oberstløytnant Palle Ydstebø mener derimot det er mer trolig at tilbaketrekningen kommer som følge av den ukrainske motoffensiven.

KRIGSEKSPERT: Oberstløytnant Palle Ydstebø på Akershus Festning. Foto: Terje Pedersen/NTB
KRIGSEKSPERT: Oberstløytnant Palle Ydstebø på Akershus Festning. Foto: Terje Pedersen/NTB

– De russiske styrkene trekker seg ut fra vestsiden av elva, hvor de har vært mer eller mindre avskåret siden juli. Ukrainerne har kuttet broene, og da har russerne slitt med å få inn forsyninger og holde kampkraften oppe, sier oberstløytnanten.

Russland har etter alle solemerker slitt med å holde tritt, og etterretning har lenge tydet på at russiske ammunisjonslagre har blitt stadig tommere.

– Det er nok en tung beslutning for russerne å ta. Det er den eneste fylkeshovedstaden de har tatt siden invasjonen i februar, fortsetter Ydstebø.

I tillegg til det politiske tapet, ligger byen like nord for Krim-halvøyen. Det utgjør dermed også et stort strategisk tap:

– Strategisk sett må de i all uoverskuelig fremtid gi opp all mulighet til å rykke videre vestover, og true havnebyen Odesa.

Russland har trolig hatt som mål å kapre alle områder langs Svartehavet, både for å sikre svartehavsflåten fra ukrainske angrep – og for å etter hvert bygge en landbro til den russiske utbryterrepublikken Transnistria i Romania.

– Vil holde trykket oppe

De russiske styrkene har nå trukket seg tilbake over elven, hvor Ydstebø nå tror de vil forsøke å etablere en ny forsvarslinje mot Ukraina. Der vil de forsøke å bygge opp igjen kampkraften – til tross for utfordringer med å få inn nye forsyninger.

– Trusselen mot krim nærmer seg såpass reell, at de kommer til å holde linjen for alt den er verdt, sier han.

– Tror du Ukraina i nær fremtid vil kunne gjennomføre en offensiv mot Krim – som jo har vært okkupert i åtte år?

– Hvor nær fremtid vet jeg ikke. Det kommer an på om de har friske reserver de kan sette inn. Hvor godt utstyrte de er til vinteren for å kunne gjennomføre et felttog, svarer Ydstebø.


Han poengterer samtidig at det stadig kommer nye meldinger om at vestlige land donerer vinterutstyr: varme uniformer, soveposer og mer til.

– Jeg forventer ikke at ukrainerne vil ta en pause, men at de vil holde trykket oppe til Russland setter seg fast en plass, sier Ydstebø.

I SKOGEN: Ukrainske stryker gjør klart artillerivåpenet for et angrep mot en russisk posisjon onsdag. Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
I SKOGEN: Ukrainske stryker gjør klart artillerivåpenet for et angrep mot en russisk posisjon onsdag. Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

– Hvis de klarer å kle opp avdelinger som kan operere god vintertid, og Russland ikke forbedrer forsyningssituasjonen sin, kan det hende Ukrainerne vil få en stor fordel. Da kan de få mye igjen for det

Strategisk viktig by

I fredstid hadde byen Kherson rundt 250.000 innbyggere.

Kherson-regionen, som altså deler navn med byen, ligger sør i Ukraina ved Svartehavet, og grenser til russisk-okkuperte Krim-halvøya.

En gjenerobring vil derfor være strategisk viktig for ukrainerne ved å ta tilbake kontroll over noe av sin kystlinje.

Det betyr også at Ukraina kan stasjonere langtrekkende artilleri nærmere Krim, noe Russland ser på som svært viktig å hindre, skriver Reuters.

Kherson-regionen har vært under russisk okkupasjon siden februar, og i høst avholdt man en folkeavstemning for å avgjøre om regionen skulle bli russisk. Russland erklærte ikke uventet knusende valgseier.

Surovikin sier i en TV-sendt tale at det ikke lenger var mulig å forsyne Kherson by. Han foreslår å sette ny forsvarslinje på den østlige bredden av elven.

MÅL: To russiske soldater patruljerer i Kherson. Byen har vært målet for den siste tidens ukrainske offensiv. Foto: AP
MÅL: To russiske soldater patruljerer i Kherson. Byen har vært målet for den siste tidens ukrainske offensiv. Foto: AP

Ukraina: For tidlig å snakke om tilbaketrekning

Det har blitt meldt at tilbaketrekningen betyr fullstendig overgivelse av Kherson by. Den ukrainske presidentrådgiveren Mykhailo Podolyak sier til Reuters at det er for tidlig å snakke om en russisk tilbaketrekning ut av Kherson.

Ifølge ham er det fremdeles russiske styrker i Kherson.

– Så lenge det ukrainske flagget ikke vaier i Kherson, gir det ingen mening å snakke om en russisk tilbaketrekning, sier Podolyak.

Mer innhold fra TV 2