Dårlige forhold for juletrafikken

Dårlig vær og mange stengte overganger venter dem som har tenkt seg over fjellet søndag.

Oslo (NTB): Været gjør det vanskelig for de fleste som vil hjem til jul.

I tillegg meldes det om flere ulykker. På Strynefjellet ble én person lettere skadd da et vogntog kolliderte med tre personbiler på riksvei 15 ved Breidalen, melder NRK.

Det var svært dårlig sikt på stedet.

– Vi forsøkte med kolonnekjøring over Strynefjellet, men måtte gi det opp, så der har det vært stengt i mange timer. Og det er usikkert de fleste andre steder, sier vaktoperatør Trude Lindstad ved veitrafikksentralen til NTB.

Sjekk ditt vær her på Nettavisen

Her kan du se hvilke veier som er stengt. (Statens Vegvesen)

For elementene er ikke på de reisendes side. Og været ventes å bli verre utover kvelden.

– De som er nødt til å reise, kan forsøke veien om Hemsedal eller Filefjell, sier Lindstad.

Få muligheter
Søndag ettermiddag er E16 over Filefjell åpen, men veien kan bli stengt på kort varsel. Riksvei 52 over Hemsedal har fri ferdsel enn så lenge, men kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel.

E134 over Haukelifjell er åpen, men også her tas det forbehold. Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt, men det går an å prøve seg ved å ta avstikkeren riksvei 50 mellom Hol og Aurland.

– Det er tydelig at det er mange på veiene søndag, men det er nok en del som ennå ikke har reist. Vi venter stor utfart blant annet på lille julaften, sier Lindstad, som ber de reisende ha tålmodighet på veien og forberede seg på forholdene.

– De bør også informere seg om vær og veiforhold før de legger ut på veien. Det kan nok også lønne seg å ta med varme klær, mat, drikke og kanskje en spade for sikkerhets skyld, oppfordrer Lindstad.

Mindre vind fra mandag
Også meteorologene ber folk være forsiktige.

– Det ser ikke bra ut nå, og det blir ikke noe bedre. Jeg tror ikke det er lurt å prøve å kjøre over fjellet i dag. Jeg ville i alle fall ikke ha kjørt nå, sier vakthavende meteorolog, Harald Abildsnes, ved Værvarslinga på Vestlandet til NRK.

Fra mandag morgen er det meldt om mindre vind. Abildsnes anbefaler folk å vente til mandag, men aller helst til tirsdag.

– Det aller beste er å vente til tirsdag, hvis man kan vente så lenge. Da er det meldt skiftende bris i vest, og fint vær på østsiden av fjellet, forklarer han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2