Danmarks regjering i motvind

Etter et knapt år som Danmarks statsminister står Helle Thorning-Schmidt med ryggen mot veggen, presset av både egne regjeringsfeller og partiene utenfor.

Thorning-Schmidt trenger sårt en sak som kan bringe henne på offensiven. Men knappe to uker før regjeringen legger fram sitt forslag til neste års statsbudsjett, er det ingenting som tyder på at høsten vil bli lett.

De to borgerlige partiene Venstre og De konservative har gjort det klart at de ikke vil nøle med å felle regjeringen hvis ikke Thorning-Schmidt og hennes trepartiregjering, med Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og liberale Radikale Venstre, greier å skaffe seg flertall for statsbudsjettet.

Regjeringen kan heller ikke ta for gitt at den får støtte fra Enhedslisten, ytterst på venstresiden, som sørget for å gi regjeringen parlamentarisk flertall etter valget. Forliket om skattereformen som regjeringen inngikk med høyresiden tidligere i sommer, fikk Enhedslistens leder Johanne Schmidt-Nielsen til å utbasunere at partiet ikke lenger er støtteparti for regjeringen, men i opposisjon.

Muligens vil Thorning-Schmidt og hennes regjeringskolleger bli nødt til å søke støtte fra ulike partier fra sak til sak for å få vedtatt budsjettet, ifølge lektor og statsviter Lars Bille ved Universitetet i København.

– Jeg tror nok det skal lande, sier Bille til NTB. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2