Freia-saken:

Coop hasteinnkaller næringsministeren

Eierne av Freia skal fortsatt ha virksomhet i sanksjonerte Russland, noe som får flere til å se rødt. Coop Norge krever nå svar fra regjeringen.

SANKSJONERT: Selskapet Mondelez, som eier Freia sjokolade, står på en ukrainsk liste over selskaper som fremdeles har virksomhet i Russland. Foto:  Christian Roth Christensen / TV 2.
SANKSJONERT: Selskapet Mondelez, som eier Freia sjokolade, står på en ukrainsk liste over selskaper som fremdeles har virksomhet i Russland. Foto:  Christian Roth Christensen / TV 2.

Det har stormet rundt sjokolade-produsenten Freia de siste dagene, etter det ble kjent at eierne Mondelez fortsatt har virksomhet i Russland.

En av bedriftene som fortsatt sitter på gjerdet, er Coop Norge.

Selskapet har lørdag bedt om et hastemøte med næringsminister Jan Christian Vestre og regjeringen for videre avklaringer i saken.

– Vi har behov for råd og avklaringer på hvordan norske myndigheter ønsker at vi og norske forbrukere skal forholde oss til selskaper som er svartelistet av Ukraina. Vi ønsker råd og avklaringer der regjeringen er tydelige på om de stiller seg bak denne svartelisten, sier Coop Norge i en pressemelding.

Ingen enkel avveining

Selskapet er tydelige på at de ikke ønsker å støtte Russlands angrepskrig, verken direkte eller indirekte.

– Dersom denne spesifikke saken hadde vært en enkel avveiing, så hadde vi allerede utestengt Mondelez. I dette tilfellet vet vi at en utestengelse fra dagligvare- og kioskmarkedet vil ramme mange norske arbeidsplasser og norske forbrukere gjennom at mange varer blir borte fra butikker i det som kan være en lengre periode, sier Coop Norge videre.

Ønsket fra Coop Norge er å få til et møte med næringsministeren - helst i løpet av neste veke.

– En slik avklaring er viktig for likebehandling dersom det skulle dukke opp andre selskaper som leverer til det norske markedet, og har bindinger til Russland, sier de.

Pålagt å følge sanksjonene

TV 2 har forespurt næringsdepartementet et svar, som henviser til utenriksdepartementet, som er ansvarlig departement for sanksjonsregelverket som følge av Russland sin angrepskrig mot Ukraina.

Begge departementene bekrefter at de er åpne for å møte norsk næringsliv til et dialogmøte om denne tematikken.

– Norske selskaper er pålagt å følge sanksjonene. Uavhengig av sanksjonene er det opp til den enkelte bedrift og organisasjon å gjøre egne etiske vurderinger for sin egen drift. Det er virksomhetenes eget ansvar, sier Ragnhild H. Simenstad, kommunikasjonsrådgiver i utenriksdepartementet til TV 2.

Flere boikotter

TV 2 har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen, som sier at de vurderer saken fortløpende.

– Vi er i dialog med Mondelez. Vi følger situasjonen nøye, og er opptatt av å gjøre grundige vurderinger, sier Søyland til TV 2.

Lørdag har en rekke bedrifter valgt å trekke seg fra samarbeidet.

Den svenske togoperatøren SJ er en av dem som boikotter Mondelez.

I Norge opererer SJ togstrekningene Dovrebanen, Trønderbanen og Nordlandsbanen.

På menyen på de norske togene, selges vanligvis Freia-produkter som melkesjokolade og Kvikk Lunsj. Det blir det slutt på nå:

– Vi slutter å selge Mondelez- og Freia-produkter om bord i våre tog. Vi har avsluttet innkjøp av disse med umiddelbar virkning, sier informasjonssjef Hilde Lyng til TV 2.

Flere følger etter

Togselskapet får støtte av Classic Norway Hotels, Den Norske Turistforening, samt flyselskapene SAS og Norwegian, som også har valgt å boikotte sjokoladeprodusenten.

Andre selskaper velger å avvente, mens de følger situasjonen nøye.

Iskremprodusenten Hennig-Olsen har samarbeid med Mondelez og Freia med en rekke pinneis og bøtter med iskrem med smak av eksempelvis Non Stop, melkesjokolade og Daim.

Administerende direktør Paal Hennig-Olsen sier de nå følger saken tett, men at de ikke kommer til å fatte en beslutning om samarbeidet i helgen.

– Vi følger utviklingen tett, for å si det sånn. Vi forholder oss egentlig til Freia som vår samarbeidspartner, som er en norsk aktør, sier direktør Hennig-Olsen.

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland, og omsatte i fjor for cirka 14 milliarder kroner i landet.