Foto:  Frank Lervik / TV 2
Foto:  Frank Lervik / TV 2
Se video:

Bilister dro klimaaktivister ut av veibanen: – Strengt tatt ulovlig

TRONDHEIM (TV 2): Aktivistene i Stopp oljeletinga gjennomførte nok en trafikkaksjon i Trondheim onsdag morgen. De ble fysisk dratt ut av veien, før politiet ankom stedet.

Aksjonister fra Stopp oljeletinga sperret onsdag morgen nok en gang en av hovedinnfartsårene til Trondheim. Denne gang i Torbjørn Bratts veg på Nardo.

Aktivistene satt i veibanen med skilt. Video fra stedet viser at sivile gikk ut i veibanen for å selv fjerne aktivistene, før politiet kom til stedet. På siden av veien ser det ut til at de blir holdt nede i bakken.

– Det har aldri vært så aggressiv stemning før, sier pressekontakt for dagens aksjon, Astrid Rem, til TV 2. Hun reagerer på bilistenes bruk av fysisk makt.

– Vi forventer ikke applaus. Vi vet at folk blir sure. Men dette er å møte ikke-vold med vold, legger Rem til.

SE VIDEO: Her blir de dratt ut av veibanen:

Kan være ulovlig å gripe inn

Operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt bekrefter at politiet fikk beskjed om det samme før de kom til stedet.

– Det kan være greit å overlate den jobben til politiet. Både av hensyn til egen sikkerhet, og fordi vi ikke trenger hjelp til den jobben.

 Foto: Frank Lervik / TV 2
Foto: Frank Lervik / TV 2

– Det kommer selvfølgelig litt an på måten det blir gjort på, men bruker de fysisk makt på folk, er det strengt tatt ulovlig. De kan bli anmeldt for det. Vi vil oppfordre folk til å være tålmodig, sier Kimo videre.

– Dette er strengt tatt en demonstrasjon, selv om den utføres ulovlig, og det tar ikke så lang tid før vi kommer frem.

Vil anmelde

Stopp oljeletingas talsperson Ronja Therese Mylius hevder hun ble skadet da sivile dro henne og de andre demonstrantene vekk fra veibanen med makt.

– Jeg fikk en lett hjernerystelse og en forstuet finger. Jeg fikk tilsyn av lege i arresten, forteller Mylius til TV2.

Hun vil nå anmelde mannen som hun mener forårsaket skadene hun pådro seg under onsdagens aksjon.

– Når sivile bruker vold mot fredelige demonstranter må jeg anmelde. Jeg har forståelse for sinnet vi skaper når vi forstyrrer trafikken, men å fjerne oss er politiets jobb. Det er skummelt når sivile gjør slikt, sier hun.

De fem som ble satt i arresten etter aksjonen er nå løslatt uten at de har fått noen form for reaksjoner foreløpig.

– Det kommer vel en reaksjon, det er vi forberedt på, sier Mylius.

Astrid Rem forteller at aksjonistene i Stopp oljeletingen i forkant av hver aksjon avtaler med hverandre hvor mye de tåler og når de ønsker at andre skal gripe inn.

Ifølge Rem er det obligatorisk for alle som deltar i deres aksjoner å gjennomgå et kurs, hvor man snakker om viktigheten av ikke-voldelig opptreden og trenes opp i det å forholde seg passive.

Fem pågrepet

Fem stykker er blitt tatt opplyser operasjonsleder Kimo til TV 2. De blir anmeldt for demonstrasjonen.

– Veien er ryddet og aksjonistene blir innbrakt til arresten, meldte politiet klokken 08.32.

Trafikken ble stanset, og det var lange køer på stedet.

 Foto: Frank Lervik / TV 2
Foto: Frank Lervik / TV 2

Aktivistene har siden i sommer regelmessig skapt trafikkaos i Trondheim. De demonstrerer med krav om stans i all videre leting etter olje og gass, og nye planer for omstilling for de som jobber i oljenæringen.

– Vi prøver i bunn og grunn å beskytte demokratiet, for vi mener at det å lete etter mer olje er grunnlovsstridig, etter paragraf 112. Det mener også Norges institutt for menneskerettigheter, som kom med en rapport om dette i april, sier pressekontakt Rem.

Rem opplyser at to fotografer ble arrestert under aksjonen, inkludert Lena Maier, som også deltok i Munch-aksjonen.

– De hadde ingen annen involvering enn å ta bilder, sier hun

Mer innhold fra TV 2