G7-toppmøte i Japan:

Biden: – Zelenskyj har gitt USA et løfte

Både USAs president Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom søndag med viktige budskap. – Klar forsikring, sier Biden.

STORFINT BESØK: På et G7-toppmøte i Japan fikk byen Hiroshima storfint besøk av flere verdensledere søndag. Foto: HANDOUT / NTB.
STORFINT BESØK: På et G7-toppmøte i Japan fikk byen Hiroshima storfint besøk av flere verdensledere søndag. Foto: HANDOUT / NTB.

USAs president Joe Biden snakket søndag med pressen rundt klokken 12 norsk tid, under den siste dagen av G7-møtene i Hiroshima, Japan.

Alle toppmøtene har gått bak lukkede dører, men i etterkant av de viktige diskusjonene lettet noen av lederne på sløret.

I talen var Biden tydelig på at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gitt USA et sterkt løfte når det kommer til en fremtidig, potensiell bruk av F-16 jagerfly.

– Jeg fikk en klar forsikring fra Zelenskyj om at de ikke skal bruke flyet til å fly inn i Russlands geografiske territorium, men hvor som helst der det er russiske styrker på ukrainsk territorium, vil de kunne det, sa Biden.

Den amerikanske presidenten understreket at USA gjør alt de kan for å styrke Ukrainas forsvar mot Russland.

ØNSKELISTE: Jagerfly av typen F-16 har lenge stått øverst på ønskelisten til Volodymyr Zelenskyj. Foto: Aijaz Rahi / NTB.
ØNSKELISTE: Jagerfly av typen F-16 har lenge stått øverst på ønskelisten til Volodymyr Zelenskyj. Foto: Aijaz Rahi / NTB.

Ikke bekreftet levering

Den ukrainske presidenten sier han er trygg på at Kyiv til slutt vil få leveranser av F-16-fly fra Vesten, for å beskytte landet mot Russlands aggresjon.

– Vi kommer til å få fly. På nåværende tidspunkt kan jeg ikke si hvor mange, men det er ingen hemmelighet, sier Zelenskyj.

Flere medier meldte nylig at USA allerede gått med på å la allierte levere sine F-16 jagerfly til Ukraina, uten at det er kommet noen offisiell bekreftelse på dette.

Samtalene mellom Biden og Zelenskyj er på sidelinjen av G7-landenes toppmøter, hvor mange av verdenslederne har samlet seg over de siste tre dagene for å diskutere blant annet en ny militærpakke til Ukraina, Kinas militarisering av Stillehavet og regulering av kunstig intelligens.

Biden kunngjorde en ny pakke med militær støtte til Ukraina, med blant annet ammunisjon, artilleri og pansrede kjøretøyer.

Oppklarte forvirrende svar

Zelenskyj talte på omtrent samme tid som Biden, og benyttet muligheten til å forsikre alle om at Bakhmut ikke er fullstendig okkupert av russiske styrker.

– I dag utøver de en svært viktig oppgave, de er i Bakhmut i dag. Jeg kan ikke si på hvilke steder de oppholder seg. Men dette betyr at Bakhmut ikke er erobret av den russiske føderasjonen i dag, sier Zelenskyj om de ukrainske soldatene i området.

Søndag rådet det full forvirring etter et intervju med Zelenskyj, hvor han fikk to motstridende spørsmål på samme tid - og svarte på ett av dem.

På spørsmålet om han trodde at Bakhmut fremdeles var i ukrainske hender, eller om russiske styrker har overtatt byen, svarte han:

– Det tror jeg ikke.

Les mer om saken her: Zelenskyj: – Bakhmut er ødelagt