
Antirasistisk Senter: Vil klage på henleggelsen
Jusprofessor Alf Petter Høgberg mener det er fornuftig å henlegge saken mot Atle Antonsen. Antirasistisk Senter kaller det underlig, og vil klage på avgjørelsen.
Oslo statsadvokatembeter har henlagt saken mot Atle Antonsen, som var anklaget for hatefulle ytringer mot samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali.
– Jeg er overrasket over det. Og som jeg har sagt tidligere, mener jeg det å si «dra tilbake til Somalia eller Afrika» er nok til å dømme som hatefull ytring, sier daglig leder Hatem Ben Mansour ved Antirasistisk Senter til TV 2.
Han sier det er underlig at politiet henlegger saken, og sier det som gjør saken spesiell er konteksten rundt.
– Det fremstår ikke på noen som helst måte som noe annet enn en trussel på at du ikke hører hjemme her. Hvis ikke dette er hatytringer, begynner jeg å lure på hva de mener er hatytringer hos statsadvokaten, sier Mansour.
Masour sier at Antirasistisk Senter vil klage på henleggelsen. Han varsler at den vil bli skrevet i løpet av kvelden.
– Vi mener selve ytringen i seg selv er kvalifisert krenkende, sier han.
– Fornuftig
Jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Alf Petter Høgberg, sier til TV 2 at han ikke synes det høres urimelig ut at saken mot Atle Antonsen ble henlagt, ut ifra situasjonen.
– Det virker fornuftig at saken ble henlagt, sier han.
Ifølge Høgberg fremstår det ut ifra vurderingen at det ikke kan utelukkes at det virkelig var ment som en spøk fra Antonsens side.
– I så måte er det en liten differanse mellom hans opplevelse og det som er fornærmedes opplevelse. Og det er riktignok sånn at det er ikke intensjonen som er avgjørende, men det er heller ikke offerets opplevelse som er avgjørende. Det er hvorvidt det er rimelig å oppfatte det som en forhånelse, sier han.
– Og hvis han virkelig mente at han prøvde å være morsom og forsøkte å finne støtte rundt seg for å vise at det var en spøk, så kan det være vanskelig å si at dette er uaktsomt eller grovt uaktsomt.
– Tvilsom argumentasjon
– Sånn som jeg oppfatter rettspraksis, så synes jeg det er en tvilsom argumentasjon i denne henleggelsen, sier Hadi Strømmen Lie til TV 2.
Han baserer dette på to hovedgrunner:
– Jeg synes det er merkelig at man ikke henviser til dørvakt-saken fra 2012, som tar for seg rasisme mot en dørvakt der en skal ha sagt «Hvordan kan dere ansette en som er sort?». Det er en indirekte måte å si at en som er sort, ikke kan jobbe som dørvakt. Når noen da sier at man er for mørk til å være på en bar, blir det samme greia.
Han forstår heller ikke statsadvokatens argumentasjon om at det «kanskje var en krangel».
– Høyesterett har tidligere sagt at også mennesker som krangler har krav på hatytringsvern.
– Tydelig rasistisk ytring
– Merkelig at saken er henlagt på bevisets stilling, da det var flere tilstede, sier forfatter Lisa Esohel Knudsen, som også er bekjent av Jirde Ali.
– Det veldig ofte at man ser at slike saker blir henlagt, men da er det ofte på grunn av manglende bevis.
Knudsen sier at hun håper at det ikke fører til at folk vegrer seg til å anmelde.
– Konsekvensene kan dessverre bli at man ikke tenker at det er alvorlig nok, men det er tydelig rasistisk ytring som har blitt ytret som er alvorlig i seg selv sier hun.
– Selv om saken er henlagt opplever jeg at folk mener dette er en alvorlig sak, det håper jeg folk fortsatt mener og at vi fortsetter å si ifra om at dette ikke er greit.
– Forstår belastningen
– På Atles vegne ønsker jeg å formidle at det han er mest opptatt av nå, er at denne henleggelsen ikke medfører mer ubehag for Sumaya Jirde Ali enn det hun allerede har opplevd, sier hans advokat Marianne Klausen til NTB fredag kveld.
Hun legger til at Atle Antonsen har vært klar på at det aldri har vært snakk om bevisste hatefulle ytringer i denne saken.
– Det endrer likevel ikke det faktum at han oppførte seg forferdelig dårlig denne kvelden. Atle forstår at saken har vært og fortsatt er en stor belastning for de involverte, uansett hvordan statsadvokaten har vurdert saken, sier hun.