Fotballfans stormet banen etter kampen der hjemmelaget tapte. De fleste som omkom ble tråkket i hjel, sier lokalt politi på en pressekonferanse natt til søndag. Foto: Yudha Prabowo / AP
Fotballfans stormet banen etter kampen der hjemmelaget tapte. De fleste som omkom ble tråkket i hjel, sier lokalt politi på en pressekonferanse natt til søndag. Foto: Yudha Prabowo / AP

AFP: Antall døde reduseres til 125 i stadiontragedien i Indonesia

Det brøt ut opptøyer etter en fortballkamp i Indonesia lørdag. Godt over 100 personer antas å ha mistet livet.

Tusenvis av supportere stormet banen da opptøyer brøt ut etter fotballkampen lørdag kveld lokal tid.

I 2-tiden norsk tid ble det meldt om 127 døde supportere og to døde politibetjenter, mens guvernøren på Øst-Java, der kampen ble spilt, meldte at minst 174 mennesker var døde i 8-tiden.

Nå melder altså nyhetsbyrået AFP at tallet er redusert til 125.

Viseguvernør Emil Dardak i Øst-Java sier at de har kontrollsjekket informasjon fra ti sykehus i området og funnet at 125 personer er døde etter stadiontragedien i Indonesia lørdag, ifølge Reuters.

Her stormer de banen, se video

Tåregass mot tilskuere

Opptøyere brøt ut da klubben Arema FC tapte 3-2 for Persebaya Surabaya foran 40.000 tilskuere. Kampen begynte klokken 20.00 (lokal tid). Bortelaget Persebaya Surabaya gikk av med seieren etter en tøff kamp, skriver CNN Indonesia. Det er første gang på 20 år at Arema taper mot rivalen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere Arema-supportere var skuffet etter kampen, og noen ville ned på banen for å se etter spillere og funksjonærer. Folk begynte å kaste gjenstander ut på banen, skriver CNN Indonesia.

Til slutt skal opp mot 3000 av tilskuerne ha befunnet seg på banen.

Politiet brukte tåregass mot supporterne etter at to politimenn døde i slagsmålet som oppsto. Det utløste panikk og kaos. Bilder fra Stadion viser store mengder tåregass og mennesker som klatrer over gjerder. Noen bærer på sårede.

Politi og soldater i tåregass-skyen som ble brukt mot supporterne. Foto: Yudha Prabowo / AP / Scanpix
Politi og soldater i tåregass-skyen som ble brukt mot supporterne. Foto: Yudha Prabowo / AP / Scanpix

Ifølge nyhetsbyrået Afinta ble mange klemt i hjel eller kvalt da de løp mot en av utgangene.

– Jeg uttrykker min dype medfølelse for dødsfallet til 129 av våre brødre og søstre i fotballtragedien i Kanjuruhan, sa president Joko Widodo under en pressekonferanse søndag ifølge avisen Jawapos.

Flere barn skal være blant de døde.

Radio Elshinta gjengir en video av hvordan supportere blir slått. Advarsel: Videoen viser vold mot demonstrantene på banen og personer som ligger nede.

To politifolk døde

Avisen Jatim Hari Ini melder søndag morgen, norsk tid, at dødstallet er oppjustert til 182 ifølge helsemyndighetene i Malang, men dette tallet er ikke oppgitt i andre indonesiske aviser.

To av de døde er politifolk. Ifølge politisjefen ble 34 personer erklært døde på Stadion, de øvrige ble erklært døde på sykehus.

– Rundt 180 personer behandles fortsatt på sykehus, sier politisjef Nico Afinta ifølge NTB.

Utenfor stadion ble det gjort hærverk på åtte politibiler. Tilskuere skal også ha satt fyr på stadion flere steder.

Kjøretøyet til Persebaya-spillerne ble også angrepet av Arema-supportere. Pesebaya-spillerne fikk oppholde seg i et taktisk politisk kjøretøy. Det er ikke meldt om skade spillere.

Politiet undersøker en politibil etter sammenstøtet mellom supportere fra to fotballlag på Kanjuruhan Stadium i Malang i Indonesia lørdag. Foto: Yudha Prabowo / AP
Politiet undersøker en politibil etter sammenstøtet mellom supportere fra to fotballlag på Kanjuruhan Stadium i Malang i Indonesia lørdag. Foto: Yudha Prabowo / AP

Amnesty krever gransking

Amnesty International retter krass kritikk mot politiet i Indonesia for overdreven maktbruk og manglende sikkerhetstiltak.

– Vi formaner myndighetene til å gjennomføre en rask, grundig og uavhengig etterforskning av bruken av tåregass på stadion og sikre at de som har begått lovbrudd, blir stilt for retten, sier Usman Hamid, direktør for Amnesty International i Indonesia.

Han presiserer at Fifas retningslinjer forbyr politi å ha med tåregass på stadion.

– Ingen skal måtte miste livet på fotballkamp, sier Hamid.

Politisjef Nico Afinta sier at politimannskapene forsøkte å bruke mildere virkemidler før de tok i bruk tåregass.

Sikkerhetsstyrkene stanser en supporter under sammenstøtene etter fotballkampen. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB
Sikkerhetsstyrkene stanser en supporter under sammenstøtene etter fotballkampen. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB

Fifa: – Fotballverdenen i sjokk

Søndag formiddag kom Fifa-president Gianni Infantino med en uttalelse etter tragedien.

– Fotballverdenen er i sjokk etter de tragiske hendelsene i Indonesia i kampen mellom Arema FC og Persebaya Surabaya på Kanjuruhan Stadion.

– Dette er en mørk dag for alle som er involvert i fotball. Jeg sender mine dypeste kondolanser til familie og venner av ofrene som mistet livet sitt i denne tragiske ulykken, sier Infantino.

Supportervold er et problem

Det offisielle fotballforbundet i landet (PSSI) har kommentert opptøyene i en pressemelding.

De beklager hendelsen, spesielt overfor familiene til de som omkom i kaoset. Det samme gjør landets myndigheter.

Supportervold er et problem i Indonesia, der rivaliserende lag også tidligere har ført til dødelige konfrontasjoner, skriver nyhetsbyrået AP. Det er praksis at enkelte spillere må ha betydelige sikkerhetstiltak når de drar på bortekamper.

Den indonesiske fotballigaen er nå midlertidig sanset i en uke. Arema FC kan bli utestengt fra å være vertskap for resten av Liga-1-konkurransen.

PSSI sier de etterforsker opprøret på kampen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.