2000 så førpremieren på Mission Impossible på Preikestolen i natt

2.000 mennesker samlet seg foran lerretet på Preikestolen i Lysefjorden for å få med seg førpremieren av «Mission: Impossible – Fallout».

PREMIERE: Filmvisning av Mission Impossible 6 på Preikestolen i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
PREMIERE: Filmvisning av Mission Impossible 6 på Preikestolen i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Utekinoen på det berømte fjellplatået startet klokka 23.00 onsdag kveld. Over 1.500 hadde kjøpt kinobilletter, mens ytterligere 300–400 gjester var invitert.

Før filmen begynte lå alt til rette for en unik kinoopplevelse, forteller TV2 reporter, Silje Tamara Rojas, som sammen med de andre publikummerne gikk ruten opp til Prekestolen.

– Det er en varm sommerkveld og vindstille. Alle som kommer opp finner seg en plass på bergene og det er skikkelig god stemning, sier Rojas.

Hun legger til at det var en helt unik opplevelse å høre musikken fra filmen dundre mellom fjellene under nattehimmelen.

– Vi snakket med publikum etter filmvisningen og flere sier dette virkelig var en opplevelse for livet, forteller Rojas.

Cruise kom med hilsen til publikum

Norske Kristoffer Joner, som spiller atomforsker i filmen, skulle være en av gjestene til stede, men ble dessverre syk, forteller Bjarte Sveinsvoll Dagestad, Ordfører i Forsand kommune.

– Dette er en fin måte å runde av dette prosjektet vi har fått være med på og få gitt noe tilbake til bygda, sier Dagestad.

Hovedrolleinnehaver Tom Cruise, skuespiller Henry Cavill og regissør Christopher McQuarrie var ikke der, men kom med hilsner til publikum.

Her fortalte de at de hadde opplevd Preikestolen som et spektakulært innspillingssted, og at de skulle ønske de hadde mulighet til å være der under førpremieren.

– Tom Cruise og Paramount vet at vi er her akkurat nå. Jeg tror de gjerne skulle opplevd denne eksklusive førpremièren sammen med oss her i kveld, forteller Dagestad.

Spesiell utekino

Bak kinolerretet stupte fjellsiden over 600 meter ned i Lysefjorden. Det var langs dette stupet Cruise svingte seg under innspillingen av filmen i fjor høst. Preikestolen er godt synlig i fire minutter i slutten av filmen, men handlingen er lagt til Kashmir i Asia.

NRK har tidligere skrevet at norsk reiselivsbransje skulle fly inn en rekke internasjonale medier til den spektakulære filmvisningen, i håp om at det skulle bidra til ekstra oppmerksomhet rundt hvor scenen egentlig er spilt inn.

– Vi har med det råeste kinoutstyret som er å oppdrive. Utekino gjør vi mye, men sjelden så høyt til fjells og langt fra kjørevei, sa Tore Brede Michelsen og John Erik Armelius i Unique Cinema Systems.

Massevandring

Den spenningsmettede filmen varte i 2 timer og 25 minutter. Deretter var det klart for massevandringen ned fra fjellet rundt klokken 2 natt til torsdag. Stien ned var forberedt med belysning av 200 lysstaver, og folk ble i tillegg oppfordret til å ta med hodelykt.

– Det ble en del kø nedover, men folk tok hensyn til hverandre. Det var også en fin opplevelse å se den lange rekken av små lys langs fjellsiden på vei ned, forteller reporter Silje-Tamara Rojas.

Klokken 4.45 opplyser Sørvest politidistrikt til NTB at de ikke har fått inn en eneste melding om problemer i forbindelse med nedstigningen.

Ifølge Stavanger Aftenblad valgte noen å sove over på toppen av platået, for så å ta turen ned igjen torsdag morgen.

Arrangementet filmes

Ifølge NRK var det leid inn profesjonelle folk til å filme hele premierearrangementet, men det er foreløpig usikkert hva materialet skal brukes til.

«Mission: Impossible – Fallout» har for øvrig fått strålende anmeldelser verden over, og solgte billetter for 61,5 millioner dollar under åpningshelgen i USA – ny rekord for filmserien.

(©NTB)