– Ja, vi er kjærester!

Fiskeriminister Per Sandberg bekrefter forholdet til Bahareh Letnes. Fiskeriministeren erkjenner at han burde varslet departementet om den omdiskuterte reisen til Iran.

De siste dagene har det stormet rundt fiskeriminister Per Sandberg etter at han var på en ferieuke i Iran med Bahare Letnes som opprinnelig er fra Iran.

Tirsdag møtte han TV 2 for et eksklusivt intervju. Han bekrefter nå forholdet til Letnes.

– Jeg ser nå at det er vedtatt av media at vi er kjærester, så da er det bare å legge seg flat: Ja, vi er kjærester!

Sandberg forteller til TV 2 at de møttes for første gang for to år siden da Sandberg holdt et foredrag i Nord-Trøndelag, og ett år senere traff de på hverandre tilfeldig i på Karl Johans Gate i Oslo.

– Vi har det veldig godt sammen og vi har masse å diskutere. Jeg er oppriktig interessert i alle typer kulturer og det å få lære enda mer om Iran kan kanskje inspirere flere til å gjøre det samme. Ikke bare Iran, men en rekke andre land også.

Sandberg sier at paret ble kjærester først for to, tre måneder siden.

Han liker svært dårlig at det har kommet påstander om at Letnes har et nettverk opp mot regimet og myndighetene i Iran.

– Det eneste Letnes har et godt nettverk på er innenfor showbiz, konserter og alle denne type ting innenfor film. Der kan man si at hun har et godt nettverk og det er fordi hun har arrangert ulike konserter i Norge og har en egen interesse for å fremme iransk kultur i Norge, mener Sandberg.

Informerte ikke SMK

Sandberg informerte ikke Statsministerens kontor (SMK) om Iran-ferien. Det var først da iranske myndigheter etterspurte et møte med ham, at departementene fikk vite om turen. Sandberg bekrefter selv at han ikke fulgte intern protokoll da ferieplanene hans ble endret. Som statsråd er han forpliktet til å fortelle Statsministerens kontor om hvor han befinner seg til enhver tid.

SMK bekrefter tirsdag kveld til TV2 og flere andre medier at Sandberg ikke fulgte normal prosedyre om å melde fra om sin tilstedeværelse.

Bekrefter forholdet

Onsdag vil han få skriftlige spørsmål om reisen til Iran fra flere partier på Stortinget. Stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes(SV) og stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) har varslet at de vil stille Sandberg skriftlig spørsmål om hans relasjon til Letnes, hennes nyetablerte sjømatselskap B&H General Trading Campany Bahare Letnes, og til iranske myndigheter.

Foto: Privat/ Instagram
Foto: Privat/ Instagram
Foto: Privat/ Instagram
Foto: Privat/ Instagram

Tar selvkritikk

Da VG omtalte reisen forrige fredag, bedyret Sandberg at han ga beskjed til Statsministerens kontor om reisen. Men nå bekrefter han at beskjeden kom først etter at han var kommet til Iran. Da hadde den norske ambassaden i Teheran fått spørsmål fra iranske myndigheter om et møte med Sandberg. Departementet trodde Sandberg var på ferie i Tyrkia, men det viste seg at han var i Iran.

– Dagen etter at jeg landet i Iran ga jeg beskjed til departementet via min rådgiver. Så ble det da gitt beskjed til Statsministerens kontor.

– Noen kaller det regelverk, men dette er interne retningslinjer, så kan man si at jeg har fraveket dette, innrømmer han.

I etterpåklokskapens lys ser Sandberg at han kunne ha fulgt retningslinjene fullt ut. Han innrømmer at han kunne ha varslet om at hans reise til Tyrkia måtte kanselleres av andre årsaker og at Iran dermed ble feriemålet.

Flere har stilt spørsmål ved sikkerheten til paret i forbindelse med reisen.

– Jeg føler at jeg ivaretok min sikkerhet og Letnes sin sikkerhet på en god måte. Jeg har vært på slike reiser før og vet hvordan man skal forberede seg. Vi har denne type opplæring hver gang vi er ute og reiser til risikoland.

Ingen omfattende relasjon

Ifølge ham selv hevder også enkelte at han har en omfattende dialog og relasjon til Iran, nettopp fordi han er sammen med en kvinne som er derifra. Disse ryktene vil han få slutt på.

– Vi har laget en oversikt over hvilke kontaktpunkter hele mitt departement og regjeringen har i forhold til Iran. Målt opp mot andre land, så er det ikke noe omfattende i det hele tatt. Men så er det veldig spesielt at det er Iran selvfølgelig, det forstår jeg. Min tette kontakt med Iran er særdeles overdrevet.

Foto: Privat/ Instagram
Foto: Privat/ Instagram

PST har telefonen til Sandberg

Han forteller at telefonen lå i bagasjen helt til han hørte om debatten i Norge.

– Det er den eneste kommunikasjonen jeg hadde mens jeg var i Iran. Jeg prøvde så godt jeg kunne å svare på alle henvendelser underveis.

PST har nå tatt telefonen til Sandberg for å rutinemessig undersøke den etter Iran-turen.

Skal møte statsministeren neste uke

Etter møtet med Stortinget skal fiskeriministeren ha en planlagt medarbeidersamtale med Erna Solberg. Dette har vært planlagt lenge før Iran-turen ble kjent.

– Er du trygg på at du blir sittende som statsråd?

– Man er aldri helt trygg som statsråd. Det skal bli interessant når det er opp til statsministeren å avgjøre alt dette. Men det å kaste meg som statsråd fordi jeg har en kjæreste med en annen etnisk opprinnelse – dét blir en god debatt.

Sandberg varsler om at han kommer til å slå hardt tilbake mot påstandene om både ferien og Letnes forhold til det iranske regimet.

– Jeg og Letnes skal svare på all kritikk og alle usanne påstander. Vi skal gjøre rede for alt i forhold til denne reisen og vi skal slå hardt tilbake på de som prøver å tegne et bilde av ulike sannheter.