BRANN: Myndighetene i Hellas erklærte unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten.
BRANN: Myndighetene i Hellas erklærte unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP // Valerie Gache / AFP

Minst 74 omkommet i skogbranner ved Aten

Minst 74 personer er døde og minst 170 er skadd i de to skogbrannene som herjer nær Aten. Flere barn er blant de omkomne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 74 mennesker har mistet livet i skogbrannene som herjer like ved Aten, opplyser Røde Kors og en gresk tjenestemann.

Ifølge AFP er også over 170 innlagt på sykehus med skader. Tilstanden til flere av disse skal være kritisk.

Tidlig tirsdag morgen var tallet på omkomne på 24, men dødstallene steg brått etter at det ble funnet 26 forkullede lik ved en villa. Villaen befinner seg nær Rafina, som ligger øst for Aten i et populært turistområde, rundt 40 kilometer fra den greske hovedstaden.

Greske myndigheter oppga tirsdag formiddag at 50 mennesker var omkommet i brannene utenfor Aten. Borgermesteren i havnebyen Rafina opplyste senere at minst 60 personer var døde. Tirsdag ettermiddag opplyser brannvesenets talsperson Stavroula Maliri at totalt 74 er funnet døde.

Tallet er ikke endelig ettersom brannmannskapene fortsatt søker etter ofre, påpeker Maliri.

Er du i området? Ta kontakt med TV 2 her.

Brannene brøt ut mandag og spredte seg voldsomt i løpet av få timer. De første ofrene ble funnet i Mati rett nord for sentrum av Rafina.

– Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde. Folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Flere barn er blant de omkomne. Ifølge Reuters skal det yngste offeret være en seks måneder gammel baby som døde av røykskader.

Flyktet mot havet

Brannen er den verste i Hellas siden 2007, da den sørlige delen av halvøya Peloponnes stod i flammer. Brannene som nå raser gjennom landet kom brått på innbyggerne.

Foto: Angelos Tzortzinis / AFP
Foto: Angelos Tzortzinis / AFP

Reuters skriver at folk løp mot havet etter hvert som brannen kom nærmere og nærmere. Hundrevis av mennesker ble reddet av båter, mens andre ikke klarte å komme seg unna.

Mange av ofrene ser ut til å ha vært familiemedlemmer som holdt rundt hverandre da de døde.

– En av redningsmennene fortalte meg at han hadde sett et sjokkerende syn, med 26 mennesker som ble fanget omtrent 30 meter fra stranden. De prøvde å finne en vei ut, men dessverre klarte de det ikke i tide, sa Nikos Economopoulos, lederen for Røde Kors i Hellas, til Skai TV.

Kystvakten har opplyst at de har funnet flere omkomne mennesker som har druknet idet de prøvde å unnslippe flammene.

– En vanskelig kveld

Myndighetene i landet har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og sent mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Foto: Valerie Gache
Foto: Valerie Gache

Tsipras sa også at myndighetene gjør sitt aller ytterste for å håndtere flammene, men at det er vanskelig fordi det brenner flere steder samtidig.

– Det er en vanskelig kveld for Hellas, sa Tsipras.

Mer enn 600 brannmenn og 300 brannbiler var i aksjon mandag kveld. Det er også tilkalt ytterligere forsterkninger.

Utenriksdepartementets (UD) pressevakt, Kari Eken Wollebæk, sier UD og den norske ambassaden i Aten jobber med å få oversikt over situasjonen, og hvorvidt nordmenn kan være rammet.

– Vi har ingen informasjon om at nordmenn er rammet, men vi oppfordrer nordmenn i området om å holde seg orientert om situasjonen, sier Wollebæk.

Foto: Costas Baltas / Reuters
Foto: Costas Baltas / Reuters

Ber om hjelp

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at det har tatt godt fyr i bartrær. Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten.

Den andre brannen brøt ut mandag ettermiddag i Penteli-området nordøst for Aten.

Greske myndigheter har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet og har etterlyst assistanse på land og i luften. Tyrkia har tilbudt seg å sende både brannbiler og brannmannskap.

Boliger ødelagt

En ordfører har opplyst til Reuters at han har sett minst 100 boliger bli slukt av flammene, samt over 200 brennende biler.

Myndighetene i landet oppfordrer alle i området til å evakuere.

– Folk bør bare dra, låse hjemmene sine og bare dra. Man tåler ikke så mye røyk over så lang tid. Dette er en ekstrem situasjon, sa Achilleas Tzouvaras, en lokal brannsjef, i et TV-intervju sent mandag.

Tidligere på dagen måtte kystvakten sende en patruljebåt for å redde folk som ble fanget på en strand av flammene og de måtte også evakuere en sommerleir for barn like ved brannen.

Landesorg i tre dager

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har erklært tre dagers landesorg etter at flere titall personer mistet livet i voldsomme skogbranner.

– I dag er Hellas i sorg, og til minne om dem som ble borte, erklærer vi en tre dager lang sørgeperiode, sa Tsipras tirsdag.

Han oppfordret samtidig befolkningen til ikke å bli overveldet av sorg.

– Vi må ikke la sorgen overmanne oss. Dette er en tid for kamp, fellesskap, mot og fremfor alt solidaritet, sa Tsipras.

(©NTB / TV 2)

Foto: Valerie Gache / AFP
Foto: Valerie Gache / AFP