Israelsk angrep etter at Hamas annonserte våpenhvile

En israelsk tanks skjøt lørdag morgen mot en Hamas-utpost øst før Gaza by. Angrepet kom etter at Hamas meldte om en avtale om våpenhvile.

Bildet viser eksplosjoner syd på Gaza-stripen. Bildet er tatt fredag kveld. Foto: Said Khatib/AFP
Bildet viser eksplosjoner syd på Gaza-stripen. Bildet er tatt fredag kveld. Foto: Said Khatib/AFP

Ifølge det israelske forsvaret kom angrepet etter at en gruppe palestinere brøt seg gjennom et grensegjerde og tok seg inn i Israel.

Angrepet kom etter at Hamas natt til lørdag meldte om en våpenhvile.

– Takket være innsats fra Egypt og FN har vi kommet fram til en avtale om å vende tilbake til den siste tidens fred mellom Israel og palestinske grupperinger, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhoum natt til lørdag.

Israelsk soldat skutt

Erklæringen fra Hamas kom etter at en israelsk soldat fredag ble skutt og drept av en palestinsk snikskytter. Samme dag ble fire palestinere drept da israelske fly og stridsvogner angrep mål over hele Gaza.

Israel har ikke offisielt bekreftet at de godtar våpenhvilen, men en talsperson har sagt at offensiven på Gazastripen kommer til å opphøre.

Spent situasjon

Utover tanksangrepet har ikke Israel utført ytterligere militære operasjoner på Gazastripen lørdag. Hæren ber sivile oppføre seg som normalt.

– Vi har besluttet å opprettholde sivile rutiner i områdene rundt Gazastripen, skriver den israelske hæren på Twitter lørdag morgen.

Situasjonen på den Hamas-kontrollerte Gazastripen har vært svært spent de siste månedene. Hamas og Israel kunngjorde opprinnelig en våpenhvile 15. juli, før den israelske hæren døgnet etter gjennomførte luftangrep som svar på brennende ballonger og raketter sendt mot Israel.