Trump svarte ikke på om han stoler mer på Putin enn egen etterretning

HELSINKI (TV 2): Donald Trump ville ikke svare direkte på spørsmålet om han stoler mest på Vladimir Putin eller sin egen etterretningstjeneste. Det får amerikanere til å rase.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag møtes Donald Trump og Vladimir Putin i presidentpalasset i Helsinki.

Trump og Putin møttes først én til én, før de holdt en utvidet arbeidslunsj med flere deltakere.​

Det hvite hus hadde i utgangspunktet satt av 90 minutter for én-til-én-møtet, som endte med å vare i over to timer.

Les mer: Trump og Putin i gang med toppmøte.

– Enige om å være uenige

TV 2s reporter i Helsinki, Øystein Bogen, oppsummerer mandagens toppmøte slik:

– Disse to lederne satt sammen i nærmere fire timer i dag, men politisk sett førte dette toppmøtet ingen steder hen. De to var enige om å være uenige om en rekke spørsmål, og de var enige om at de var mindre uenige om andre spørsmål, sier han.

Samtidig sier Bogen at det mest interessante var da presidentene ble presset på spørsmålet om russisk innblanding i det amerikanske valget i 2016.

Trump fortalte på pressekonferansen at de to statsoverhodene hadde snakket lenge om nettopp dette.

– Jeg mente det var best å ta det opp ansikt til ansikt, sa han.

Det så ut til at de to presidentene var mer enige om dette enn noen av de andre sakene som ble tatt opp. Begge avviste kategorisk at det har vært noen russisk innblanding, eller noe samarbeid mellom Trump-kampanjen og den russiske staten.

– Jeg må gjenta noe jeg har sagt flere ganger, inkludert i personlige møter med Trump, at den russiske stat aldri har blandet seg inn, og aldri kommer til å blande seg inn i interne amerikanske affærer, inkludert valg, sa den russiske presidenten.

Amerikanere raser

På spørsmål om Trump stoler mest på Putin, som benekter innblanding i valget, eller sin egen etterretningstjeneste, ville han ikke svare direkte, men sa blant annet:

– President Putin sa nettopp at det ikke er Russland. Jeg vil si dette: Jeg kan ikke si noen grunn til at det skulle være det, men jeg vil virkelig se serveren. Jeg har tro på begge parter.

Svaret får amerikanske politikere til å rase mot presidenten.

Chris Murphy, demokrat og senator i Connecticut, skriver på Twitter at hele turen har vært en «gigantisk langfinger fra Trump til sitt eget land».

– At president Trump tar Putins side fremfor sin egen etterretning, og klandrer USA for Russlands angrep på vårt demokrati, er en stor skam, skriver Mark Warner, demokrat og senator i Virginia.

– Ikke bare var Trumps kommentarer idiotiske, han er fullstendig i Putins lomme, skriver tidligere CIA-sjef John Brennan.

– Nok en gang tar Donald Trump til den internasjonale scenen for å sette USA i forlegenhet, undergrave institusjonene våre, svekke alliansene våre og omfavne en diktator, skriver Elizabeth Warren, demokrat og senator i Massachusetts.

Jeff Flake, republikaner og senator i Arizona, skriver på Twitter at han aldri hadde trodd han ville se en amerikansk president stå sammen med en russisk president og klandre USA for russisk aggresjon.

– Det er skamfult, sier han.

Senator i South Carolina, republikaner Lindsey Graham, skriver at Trumps svar vil bli sett på som et tegn på svakhet fra Russlands side.

– Det vil skape langt flere problemer enn det løser, skriver han.​

LUNSJ: Etter én-til-én-møtet hadde de to presidentene en arbeidslunsj hvor flere andre var tilstede.
LUNSJ: Etter én-til-én-møtet hadde de to presidentene en arbeidslunsj hvor flere andre var tilstede. Foto: Kevin Lamarque

– Verden har endret seg

De to statslederne møtte pressen like over klokken 17, over én time senere enn planlagt. Putin åpnet pressekonferansen med å snakke om spenningen mellom de to landene.

– Den kalde krigen hører til fortiden, sa han, og la til at tiden med akutte ideologiske forskjeller mellom de to landene er over.

– Situasjonen og verden har endret seg dramatisk. I dag møter USA og Russland et helt nytt sett med utfordringer, sa han.

Blant annet nevnte han terrorisme og internasjonal kriminalitet, og understreket at man bare kan kjempe mot dette dersom de to landene samarbeider.

– Første steg i riktig retning

Mot slutten av sin tale sa Putin at han er fornøyd med møtet med mandagens møte, samtidig som han understreket at de ikke har hatt tid til å gå gjennom alt man gjerne skulle gått gjennom.

– Men jeg tror at vi har tatt det første store steget i riktig retning, sier han.

Da Donald Trump tok over stafettpinnen etter sin russiske motpart, sa han at de to har gått gjennom flere viktige saker, med en direkte og åpen dialog som har gått «veldig bra».

– En produktiv dialog er ikke bare bra for USA og bra for Russland, men det er bra for verden, sa han.

Trump sa også at uenighetene mellom de to landene er godt kjent, og understreket viktigheten av å klare å samarbeide allikevel.

– Vårt forhold har aldri vært verre enn det er nå, men det endret seg for omtrent fire timer siden, det tror jeg virkelig, sa den amerikanske presidenten.