Kadafi Zaman fra fengselet:

– Jeg ble angrepet og slått med køller

TV 2-reporter Kadafi Zaman sitter fengslet i en celle i Pakistan. Fra fengselet har han fått formidlet til TV 2 hvordan politiet trakasserte og var svært voldelige mot aktivister under demonstrasjonene fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 13-tiden fredag 13. juli ble TV 2s reporter Kadafi Zaman pågrepet i Gujrat, nord i Pakistan.

Zaman ble arrestert da han dekket en demonstrasjon for TV 2. Han var opprinnelig på ferie med familie i Pakistan, men har vært forberedt på å rapportere for TV 2 ved uro.

Før han ble arrestert rapporterte Zaman om at politiet gikk til massepågripelser og at de brukte vold mot aktivister som støttet tidligere statsminister Nawaz Sharif.

Zaman beskrev arbeidsforholdene fredag som svært krevende.

– Ekstrem voldelig atferd

Fra fengslet har Kadafi Zaman lørdag fått formidlet til TV 2 at meningen var å rapportere og å dokumentere hvordan politiet trakasserer, pågriper og stanser politiske aktivister som støttet Sharif.

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen», sier Zaman.

Zaman har siden pågripelsen sittet i en celle med 21 andre personer.

– Jobber hardt

Zamans familie har vært i kontakt med ham etter arrestasjonen, og de melder at det står bra til ham etter forholdene.

– Vi har kontakt med UD, som igjen har dialog med ambassaden. Vi er også i kontakt med Kadafis familie som både bor og er på ferie i landet nå. Det er nå mange som jobber hardt for å få Kadafi ut av arresten og i trygghet, det er vårt eneste fokus nå, sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

Sjefredaktør Olav T. Sandnes understreker at det er svært alvorlig at en journalist blir pågrepet.

– Kadafi har rapportert til oss at han er forslått og har blåmerker etter en svært brutal arrestasjon. Dette sier mye om rammevilkårene for journalist i landet, sier han.

TV 2 har løpende kontakt med Utenriksdepartementet, som har kontakt med ambassaden i Islamabad.

Like før Zaman ble pågrepet la han ut flere videoer på sin Twitter-konto. Der kritiserte han blant annet politiets brutale oppførsel under demonstrasjonene.