UKJENT: Formasjonen er bare én av flere nye oppdagelser på grunn av tørken. Bildet gjengis med tillatelse.
UKJENT: Formasjonen er bare én av flere nye oppdagelser på grunn av tørken. Bildet gjengis med tillatelse. Foto: Anthony Murphy

Europas tørke avslører eldgamle hemmeligheter

Tørken har blant annet avdekket et arkeologisk funn som er antatt å være 5000 år gammelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den langvarige tørken i Europa har hittil ført til skogbranner, bålforbud og døende avlinger.

Ifølge meterologer skal varmen fortsette utover neste uke, men britiske arkeologer har funnet en genial måte å bruke tørken til sin fordel.

De har nemlig gjort oppdagelser av flere eldgamle ruiner i kjølvannet av høytrykket som feier over Europa.

Arkeologi fra luften

Alt fra steinalderbosetninger til romerske festninger har kommet frem i dagens lys på grunn av det tørre været, skriver Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales.

FUNN: Det arkeologiske funnet ble oppdaget i et område på UNESCOs verdensarvliste Foto: Anthony Murphy
FUNN: Det arkeologiske funnet ble oppdaget i et område på UNESCOs verdensarvliste Foto: Anthony Murphy

Anthony Murphy er en av fotografene som har oppdaget en over 5000 år gammel, hittil ukjent, formasjon.

Murphy jobber til daglig som journalist, og gjorde oppdagelsen med med-fotograf Ken Williams.

– En arkeolog foreslo at jeg skulle fly dronen min til en kjent steinformasjon, ettersom tørken kunne ha avslørt noe nytt. På vei dit oppdaget jeg en stor sirkel rett ved siden av, forteller Murphy til TV 2.

Murphy driver også en nettside kalt Mythological Ireland, som tar et dypdykk i Irlands gamle monumenter i sammenheng med mytologi, arkeologi, kosmologi og astronomi.

Helt ukjent

Det mest utrolige med oppdagelsen er at formasjonen ble oppdaget i Brú na Bóinne, et område på UNESCOs verdensarvliste. Siden 1960-tallet har derfor arkeologer fra hele verden undersøkt hver minste centimeter av landområdet.

HOBBY: For Anthony Murphy (høyre) og Ken Williams (venstre) var det et stort øyeblikk da de gjorde oppdagelsen. Foto: Privat
HOBBY: For Anthony Murphy (høyre) og Ken Williams (venstre) var det et stort øyeblikk da de gjorde oppdagelsen. Foto: Privat

Formasjonen strekker seg omtrent 150 meter i diameter, og er i et privat landområde. Oppdagelsen har allerede fått oppmerksomhet fra flere arkeologer.

Til NY Times sier arkeologiprofessor ved universitetet i Dublin, Stephen Davis, at de antakeligvis ikke vil undersøke området nærmere fordi det befinner seg på privat eiendom. Hadde de gjort det, ville de nok funnet beinrester, kull, og verktøy av stein.

Flere på leting

Til tross for en jobb som oppholder han på dagtid, vil han fortsatt lete etter gamle hemmeligheter.

– Det er ingen tegn på at tørken skal ende med det første, sier han optimistisk til TV 2.

Murphy ble selv motivert til å utforske tørkens muligheter etter å ha lest om arkeologer som har gjort andre eldgamle oppdagelser. Ifølge BBC har sommerens vær gitt arkeologene muligheter de ikke har hatt siden 1976.

Årsaken til at det varme været bringer frem eldgamle ruiner ligger i jorden.

I den yngre steinalder hadde mennesker antakeligvis store tømmerstolper stående i jorda. Disse gjorde at jorden holdt på store mengder restfuktighet, og den taklet derfor tørke bedre. Tømmeret har for lengst svunnet hen, men jorden har beholdt de gode kvalitetene.