OMPLASSERING: Åtte kritisk utrydningstruede spissneshorn er døde etter omplassering til Kenya. Bildet er tatt 26. juni, etter en annen suksessfull omplassering.
OMPLASSERING: Åtte kritisk utrydningstruede spissneshorn er døde etter omplassering til Kenya. Bildet er tatt 26. juni, etter en annen suksessfull omplassering. Foto: Tony Karumba / AFP Photo

Åtte kritisk utrydningstruede neshorn døde i Kenya

De åtte døde neshornene døde etter å ha blitt flyttet til et reservat sør i Kenya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dødsfallene omtales som en tragedie, og videre omplasseringer har blitt midlertidig stanset. Det er landets departement for turisme og dyreliv som melder nyheten, skriver CNN.

Det var til sammen elleve spissneshorn, også kalt svart neshorn, som ble omplassert fra Nairobi til reservatet i Kenya. Forflytningen av dyrene ble iverksatt for å starte en ny populasjon av neshorn i området.

De tre gjenlevende neshornene blir nøye overvåket av veterinærer og ansatte ved nasjonalparken.

Forgiftet

Dødsfallene kom som følge av saltforgiftning. Det skal ha vært vannet dyrene drakk ved ankomst som hadde for mye salt. Dehydreringen førte til at neshornene drakk enda mer av det saltholdige vannet.

Sekretær for turisme og dyreliv, Najib Balala, sier til lokale aviser at regjeringen har igangsatt en etterforskning. Dersom det finnes bevis på forsømmelse eller uprofesjonell atferd fra personer i Kenya Wildlife Service (KWS ), vil det bli igangsatt disiplinære tiltak.

– I en tid hvor tre neshorn blir drept for hornene sine daglig, er alle tap spesielt smertefulleS, sier den administrerende direktøren for WWF i Kenya, Mohamed Awer, til CNN.

Det er hovedsakelig en etterspørsel etter dyrenes horn i Kina og Vietnam som gjør at arten er i ferd med å dø ut.

Kritisk utrydningstruet

Det finnes omtrent 5.500 ville spissneshorn igjen i verden, hvorav 745 av dem lever i Kenya. Ifølge KWS har ni neshorn blitt drept i Kenya hittil i år, inkludert de åtte som døde etter omplasseringen.

De opprinnelig elleve dyrene som ble omplassert, ble flyttet med et håp om å øke populasjonen i Kenya til 830 spissneshorn innen år 2021.

«Å forflytte ville dyr i denne størrelsen er ekstremt utfordrende, og ikke uten risiko. Men spissneshorn er enormt truet, så forsøk på å beskytte dem bedre, som med forflytning, er avgjørende for fremtidige generasjoner», sa Awer til CNN