David Toska (42) avbildet da Høyesterett behandlet NOKAS-saken. Her ble han dømt til 18 års fengsel.
David Toska (42) avbildet da Høyesterett behandlet NOKAS-saken. Her ble han dømt til 18 års fengsel. Foto: NTB Scanpix

David Toska prøve-løslatt for første gang

Hovedmannen bak NOKAS-ranet er prøveløslatt for første gang, men David Toska (42) får ikke lov til å møte noen fra ranslaget.

Det har gått mer enn 14 år siden David Toska (42) og de andre ranerne stormet inn i lokalene til Norsk Kontantservice i Stavanger. De fikk med seg et utbytte på 57,4 millioner kroner, noe som gjør det til norgeshistoriens største ran.

Under ranet ble Arne Sigve Klungland skutt og drept av Kjell Alrich Schumann.

Ble satt inn igjen

David Toska ble utpekt som hovedmann. Han rømte landet, men ble pågrepet i Spania ett år etterpå. I 2007 ble han dømt til 18 års fengsel i Høyesterett.

I 2016 var han nær ved å bli prøveløslatt, men så brøt han vilkårene og ble gjeninnsatt på lukket soning. Årsaken var at han møtte ranskollega Metkel Betew på Egon-restauranten på Jernbanetorget, ifølge VG.

I en lang periode har Toska sonet hjemme med fotlenke, men i mai ble lenken tatt av og 42-åringen nyter nå sommeren som en mer eller mindre fri mann, får TV 2 bekreftet.

Får ikke møte ranere

Dette er første gang Toska prøveløslates. En prøveløslatelse er formelt sett en del av straffen fordi man ilegges enkelte vilkår.

I Toskas tilfelle innebærer det blant annet at ikke får omgås kriminelle eller personer som ble dømt i NOKAS-saken.

Toskas advokat, Øystein Storrvik, ønsker ikke å kommentere løslatelsen overfor TV 2.

I løpet av soningen har Toska blant annet studert fysikk og matematikk. Etter det TV 2 får opplyst er planen å fortsette å studere fag innenfor IKT og data på universitetet.