Bergen 20170908.
Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre etter NRKs partilederdebatt i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Bergen 20170908. Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre etter NRKs partilederdebatt i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Støre hyller Thorvald Stoltenberg: – En ambassadør for solidaritet

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han mottar nyhetene om at Thorvald Stoltenberg er død med dyp sorg. Samtidig hyller han den tidligere ministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet, skriver Støre i en pressemelding fredag.

Fredag ettermiddag ble det kjent at Stoltenberg er død, 87 år gammel, etter kort tids sykeleie.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald, sier Ap-lederen.

Profilert politiker

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet.

Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

– For humanisten, diplomaten, medmennesket og fortelleren Thorvald var dette det viktigste: Det enkelte menneskets krav på verdighet. Om det var i krig eller fred, ute eller hjemme, sier Støre.

Han omtaler Stoltenberg som en mann som var en ledende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen.

– Det er evner vår verden trenger mer enn noen gang før, sier Støre.

– Stor sorg

Også Gro Harlem Bruntland har fredag uttalt seg om dødsfallet.

– Det var med sorg jeg i formiddag mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang. Samtidig har jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv, sier hun.

Videre sier hun at hun opplevde at Stoltenberg selv følte han hadde levd et fantastisk og innholdsrikt liv.

– Jeg har vært utrolig imponert over energien og pågangsmotet, «stå på»-humøret, også helt opp til de aller siste månedene og årene. Ingen oppgave for liten, ingen for stor- slik var Thorvald unik, og slik vil jeg huske ham, som min flotte utenriksminister og nære venn og kollega gjennom så mange år, sier hun.

– Fikk helt sjokk

Partifelle Thorbjørn Berntsen mottok nyhetene fredag med sjokk.

– Det er trist. Vi har vært sammen på så mye. Thorvald var så oppegående, stadig i aktivitet den siste tiden, holdt foredrag. Dette kom veldig overraskende på. Thorvald er en person alle likte. Jovial, han gikk og klemte folk, han, vi trenger sånne som han, sier Berntsen til TV 2.

Martin Kolberg minnes også en høyt respektert kollega.

– Thorvald var en av Aps fremste politikere i etterkrigstiden. Som person var han kunnskapsrik, og han var raus. Han var lojal mot partiet og alle rundt seg. Jeg kan aldri huske at han har sagt et vondt ord om noen, sier han.

– Samfunnsbygger

Frps Carl Ivar Hagen har bare godt å si om den avdøde arbeiderpartipolitikeren.

– Jeg husker han som en betydelig samfunnsbygger, en kjernekar som var til å stole på. Jeg hadde enorm respekt for ham, og vi jobbet veldig godt sammen i Stoltenberg-utvalget for en bedre rusomsorg, sier han til TV 2.

(©NTB / TV 2)