SLÅR TILBAKE: Londons ordfører Sadiq Khan finner seg ikke i å bli anklaget av president Trump. AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
SLÅR TILBAKE: Londons ordfører Sadiq Khan finner seg ikke i å bli anklaget av president Trump. AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Londons ordfører ut mot «uhyrlig» kritikk fra Trump

Ordfører Sadiq Khan mener at USAs president Donald Trump har gitt ham skylden for terrorangrepene i London. Han kaller kritikken for uhyrlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er opp til Trump å forklare hvorfor han har utpekt meg som den ansvarlige for terrorangrepene, og ikke andre politiske ledere, sier Khan til BBC.

Hendelsene han omtaler fant sted i 2017, da 14 personer ble drept i fire terrorangrep i den britiske hovedstaden. Over 100 ble såret.

Ber Trump begrunne påstand

Khan stiller seg også kritisk til at Trump knytter økt kriminalitet i Storbritannia til innvandring.

– Jeg tror ikke at oppgangen i kriminalitet er forårsaket av immigrasjon. Det er opp til Trump å forklare hvorfor han mener det er en sammenheng mellom innvandring til Europa og økningen i kriminalitet, sier Khan til kanalen.

– Elendig jobb

USAs presidents kritikk mot Khan kom i et intervju med den britiske avisen The Sun, som ble offentliggjort samtidig som Trump ankom Storbritannia.

– Jeg mener det som har skjedd i Europa, er en skam. Å la millioner og millioner av mennesker komme til Europa er veldig trist. Det endrer Europas kultur, sa Trump og la til at Khan har gjort en dårlig jobb.

– Dere har en borgermester som gjør en elendig jobb med å bekjempe kriminalitet – se på all terrorismen, sa Trump.

– Godt forhold til May

Fredag hadde Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May samtaler på statsministerens landsted Chequers ved Aylesbury. Trump sa at forholdet til May er «veldig, veldig sterkt», til tross for at han i intervjuet med The Sun fredag kom med kraftig kritikk av Mays Brexit-strategi.

GODT FORHOLD: Trump roste forholdet til statsminister Theresa May etter samtalene på Chequers. Jack Taylor/Pool via REUTERS
GODT FORHOLD: Trump roste forholdet til statsminister Theresa May etter samtalene på Chequers. Jack Taylor/Pool via REUTERS

Trump sa at en «myk» Brexit kan ødelegge framtidige handelsavtaler med USA.

– Hvis de gjør en slik avtale med EU, vil vi trolig handle med EU i stedet for med Storbritannia, så det vil trolig ødelegge avtalen, sa Trump til avisen.

I intervjuet sa Trump også at han mente Boris Johnson, som nylig trakk seg som utenriksminister fordi han er uenig i regjeringens Brexit-politikk, ville blitt en utmerket statsminister. Kommentaren anses som lite diplomatisk overfor verten rett før et besøk.

Oppblåsbar Trump

Det er varslet omfattende demonstrasjoner i forbindelse med Trumps besøk, og fredag formiddag svevde en seks meter høy ballong formet som Trump i bleie over Parliament Square i London.

Litt etter klokken 13 kunne TV 2s reporter på stedet fortelle at ballongen var i ferd med å bli pakket inn i en bil for å bli transportert til Skottland. Planen er å sende opp «Baby Trump»-ballongen over en av Trumps golfbaner. Presidenten skal tilbringe helgen på et golfanlegg han eier i Skottland.

(©NTB/TV 2)