FLY OG HOTELL: Mange av oss reiser med fly og bor på hotell i disse dager. FOTO: AFP/ALEX KRAUS/MLADEN ANTONOV
FLY OG HOTELL: Mange av oss reiser med fly og bor på hotell i disse dager. FOTO: AFP/ALEX KRAUS/MLADEN ANTONOV

Skal du på ferie? Slik sikrer du deg gratis oppgradering

Drømmer du om å fly på businessklasse eller bo på suite? Da bør du få med deg disse tipsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For mange av oss er sommerferien godt i gang, og kanskje er du blant dem som drømmer om å bli oppgradert til businessklasse på flyet til fjerne himmelstrøk?

Eller hva med å flytte inn på juniorsuite når du kommer frem til reisemålet – i stedet for standardrommet du egentlig bestilte? Helt vanlig er det ikke, men det er faktisk mulig å bli oppgradert på både fly og hotell uten å betale store summer.

Globetrotter Gunnar Garfors (43) er mer reisevant enn de fleste. Han har besøkt alle verdens land, og har også Guinness-rekorden i å reise jorden rundt med rutefly.

– På fly skjer det relativt ofte, mens det på hotell er sjeldnere, sier han til TV 2.

– Må spørre

Reiseeksperten sier at det første man må gjøre for å bli oppgradert er å spørre om dette.

– Jeg ser at man stort sett har begynt å ta betalt for oppgradering, for eksempel kan det koste et visst antall bonuspoeng. Men det er verdt å spørre. Hvis de krever betaling og man ikke vil betale, så kan man bare si at man beholder setet, sier han.

Når man spør om å bli oppgradert, bør man gjøre dette på en hyggelig måte.

– Man må smile og være hyggelig, ikke kreve eller ta det for gitt at man blir oppgradert. Det hjelper ikke å være arrogant og ufyselig, forklarer han.

Men dersom det er flysetet du vil oppgradere, bør du ikke nødvendigvis ta et nei for et nei.

– De vet ikke alltid om flyet er helt fullt, så man kan prøve å spørre ved innsjekkingen og spørre igjen ved gaten, sier Garfors.

– Ofte er det de samme folkene som er ved innsjekkingen og gaten. Da bør man prøve å spørre en annen person enn den man allerede har spurt, legger han til.

Dersom du ønsker et bedre hotellrom, kan du prøve å ringe hotellet før oppholdet.

– Uansett så bør man spørre. Hvis man har spesielle preferanser, for eksempel at rommet bør være stille, ha utsikt eller hva det måtte være.

Kle deg pent

Et lojalitetskort kan også hjelpe deg dersom du spør om en oppgradering.

– Det hjelper å være medlem. Selskapene liker faste kunder. Hvis man flyr eller bor mye, så har man gjerne en høyere status som gir større sjanse, fortsetter han.

Muligheten for å bli oppgradert kan også være større når det er ferietid, tror Garfors.

– Da er det gjerne flere ledige plasser på business, mens det er større sjanse for at det er fullt på coach (økonomiklasse, journ. anm.).

Hvis du ønsker å fly businessklasse, bør du også se ut som en forretningsreisende.

– Det hjelper å være fin i tøyet. Helst bør man reise i dress som mann, eller i drakt, finere kjole eller skjørt som dame. Man må se ut som man har gjort dette før, forklarer han.

Inne på flyet bør man også oppføre seg deretter – ikke som en person som aldri før har fløyet business eller førsteklasse.

– Ikke ta bilder av alt mulig, for eksempel at man bruker glass og ikke plastglass til vinene.

Når man sjekker inn på hotell, kan det også lønne seg å være pen i tøyet. Hvis man oppdager noe feil med rommet etter innsjekk, kan også dette øke muligheten for oppgradering. Garfors anbefaler imidlertid at man gir beskjed om dette rett etter innsjekk.

– Hvis det ikke er trykk i dusjen, er noe som mangler på hotellet eller rommet er dårlig rengjort, så bør man gå ned igjen til resepsjonen og påpeke dette. Da kan det være at man får en oppgradering som kompensasjon, sier han.

Kundeklubb

Nordic Choice Hotels er Nordens nest største hotellkjede, og pressekontakt Geir Økland nevner flere av de samme tipsene som Garfors.

Ifølge Økland er det aller beste tipset å bli medlem i selskapets kundeklubb.

– Hvis man kommer opp på gullnivå, så ligger det inne oppgradering til beste tilgjengelige romkategori uansett, sier han.

Han anbefaler dessuten å bestille oppholdet direkte fra hotellet, og ikke via tredjepartsnettsider, som for eksempel Hotels.com eller Expedia.

– Da har hotellet mye bedre mulighet til å gi deg en personlig opplevelse, og hotellet kan ha direkte kontakt med gjesten på forhånd, fortsetter han.

Når på døgnet man sjekker inn, kan også ha noe å si.

– Hotellene har ofte best oversikt sent på kvelden. Det kan lønne seg å sjekke inn da, men det handler om tilfeldigheter, sier Økland.

Dessuten bekrefter han at det er en fordel å være hyggelig når man spør om oppgradering.

– Man kan alltids spørre på forhånd, men hotellet har gjerne ikke oversikt over alle som ankommer før samme dag. Spesielt nå om sommeren er det mye drop-in, forteller han.

Også hos flyselskapet SAS lønner det seg å være medlem av bonusprogrammet for å bli oppgradert. Christian K. Søberg skriver i en e-post til TV 2 at medlemmene har mulighet til å bruke Eurobonus-poeng til å by på oppgraderinger.

– Vi er alltid opptatt av å gi våre passasjerer en best mulig reiseopplevelse. Våre Eurobonus-medlemmer har mulighet til å oppgradere billetter, og får dermed større muligheter til å bruke SAS Plus og Business, skriver han.