SKOGBRANNER I FLENG: Torsdag ettermiddag ble det varslet om godt over 100 skogbranner i Sør-Norge. Her brenner det ved Skjelbredvegen i Bø i Telemark.
SKOGBRANNER I FLENG: Torsdag ettermiddag ble det varslet om godt over 100 skogbranner i Sør-Norge. Her brenner det ved Skjelbredvegen i Bø i Telemark. Foto: Lars Idar Waage

skogbrannene herjer i sør-norge:

– Dette er en ekstrem situasjon

Det brenner i skogen en rekke steder i Sør-Norge. Mange av brannene skyldes trolig lynnedslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt klokken 20 torsdag kveld ble det anslått at det var rundt 130 pågående skogbranner i Sør-Norge, ifølge Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Skogbrannene er fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus og Hedmark og Oppland.

Anders Sevik, pressekontakt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), opplyser torsdag kveld til TV 2 at de har 16 helikopter i beredskap, der fem av de er i full sving torsdag kveld.

– Nå har vi 16 helikopter i beredskap. Vanligvis har vi ett, så det sier litt om situasjonen, sier Sevik.

– Ekstremsituasjon

Sevik tør ikke å slå fast om brannene har roet seg, men det ser noe lysere ut nå enn tidligere.

– De siste indikasjonene er at det forhåpentligvis roer seg nå. Vi har ikke mottatt noen nye rekvisisjoner fra brannvesenet om flere helikopter. Derimot er det så tørt at brannene lett kan blusse opp igjen og spre seg.

DSB følger situasjonen nøye utover og har høy beredskap. De belager seg på flere slike dager fremover.

– Dette er en ekstremsituasjon. Problemet nå er at det er så tørt. Inntil det kommer betydelige mengder med regn, vil det være stor skogbrannfare, særlig i Sør-Norge.

Sevik forteller at ingen av de ansatte i DSB kan huske så mange branner samtidig. Han kaller dette for en ekstraordinær situasjon.

ANTALL LYNNEDSLAG: Dette kartet viser lynnedslagene som har kommet torsdag ettermiddag. Foto: lightningmaps.org
ANTALL LYNNEDSLAG: Dette kartet viser lynnedslagene som har kommet torsdag ettermiddag. Foto: lightningmaps.org

Erik Gunnerød, operasjonsleder i politiet Sør-Øst, sier til TV 2 at det er stor spredningsfare i områdene.

– Det er knusktørt i skog og mark, sier Gønnerud.

Siden Gunnerød kom på jobb klokken 15 torsdag har politiet mottatt en rekke meldinger om brann. 110-sentralen i Buskerud og Vestfold har også fått inn godt over 50 meldinger om lynnedslag.​

Alvorlig brann

Torsdag ettermiddag skrev 110 Agder at det var 30 pågående skog- og krattbranner i Agder. Disse brannene er ifølge Agderposten blant annet i Åmli, Froland og Birkenes. I Telemark var det torsdag ettermiddag branner i Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Seljord og Notodden.

Den sistnevnte brannen betegnes av politiet som særlig alvorlig.

– Den er den eneste brannen vi er involvert i. Brannen befinner seg øst for Notodden, og bebyggelse står ikke umiddelbart i fare, men flammene er i nærheten av E134. Brannvesenet har spurt om ekstra ressurser for å håndtere den, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt.

Lynnedslag kan være årsaken

I Østfold ble det torsdag ettermiddag meldt om en skogbrann i Rakkestad. Det brant også ved Spekedalssætra i Rendalen og ved Øymoen i Tynset i Hedmark.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

Et lynnedslag kan også være grunnen til at det brøt ut skogbrann ved Lofthus, nord for Veggli i Buskerud, skriver Laagendalsposten.

Et annet lynnedslag medførte ifølge Bane Nor torsdag ettermiddag at det ble strømløst på hele Arendalsbanen fra Nelaug, noe som medførte forsinkelser og innstilte tog.

Brannvesenet melder om at de forventer at brannene vil spre seg oppover Østlandsområdet mot hovedstaden. De er nå i beredskap, sier infosjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun.

DSB-advarsel

DSB gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

NÆRME: En skogbrann herjer rett ved Sommarland i Bø. Therese Blichfeldt forteller til TV 2 at alle måtte opp av vannet. Foto: Therese Blichfeldt
NÆRME: En skogbrann herjer rett ved Sommarland i Bø. Therese Blichfeldt forteller til TV 2 at alle måtte opp av vannet. Foto: Therese Blichfeldt

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Avdelingdirektør i DSB, Anne Pedersen, forteller til Aftenposten at de nå forsterker innsatsene med helikopter og med Sivilforsvaret.

DSB er også i dialog med forsvaret og har varslet Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) om at det kan bli bruk for helikopter fra Forsvaret.

Har du tips eller bilder? Ta kontakt med TV 2 her.

(©NTB/TV 2)