krisemøte i nato torsdag:

Trump om NATO-finansiering: – Jeg er veldig misfornøyd

BRUSSEL/OSLO (TV 2): USAs president Donald Trump har truet med amerikansk alenegang i forsvarsspørsmål hvis ikke de NATO-allierte øker forsvarsbudsjettene umiddelbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser kilder med kjennskap til diskusjonene på NATO-toppmøtet i Brussel til nyhetsbyrået DPA.

I en twittermelding skriver DPA at Trump truer med å trekke USA ut av NATO.

Hvis ikke de allierte umiddelbart øker sine forsvarsbudsjetter til 2-prosentmålet, vil USA gjøre sine egne ting, sa Trump da NATO-lederne møttes i Brussel torsdag.

Etter Trumps uttalelse møttes de 29 partnerne til et eget krisemøte.

– Jeg sa at jeg ville bli veldig misfornøyd hvis de ikke oppfyller forpliktelsene sine. Jeg lot dem vite allerede i går at jeg er misfornøyd med det som har skjedd, og de har økt betydelig sine forpliktelser, sier Trump på en pressekonferanse torsdag.

Han hevder medlemslandene har møtt sine forpliktelser i større grad enn tidligere.

– Vi har et sterkere NATO, mye sterkere enn for to dager siden. NATO er et velsmurt maskineri, sier Trump.

– Vil du, på noe som helst grunnlag, true med å trekke USA ut av NATO, spør en reporter i salen.

Trump svarte ikke på om han hadde truet, men sier at han tror han kan trekke USA ut av NATO uten godkjenning av kongressen.

– Jeg tror jeg kan det, men det er trolig unødvendig. Folkene der inne har stilt opp i dag som de aldri har gjort før. Det er en sterk kollegial ånd i NATO. Ingen problemer, svarte Trump.

Flere kilder Politico har snakket med sier at Trump truet med «alvorlige konsekvenser» dersom de allierte landene ikke umiddelbart økte sine forsvarsinvesteringer, og at Trump skal ha sagt at USA «vil gjøre vår egen greie» eller «gå solo» hvis dette ikke skjer.

– Alle der inne ble enige om å øke investeringene og betale mer, hevdet Trump på pressekonferansen.

TV 2s reporter på stedet forteller at det råder kaotiske tilstander på utsiden av toppmøtet og at væpnede soldater i pansrede kjøretøy ankom like etter uttalelsene som skal ha falt.

Krisemøte i NATO: – Soldater og skarpskyttere ankom etter Trump-trussel

– Det kan tyde på at Trump kanskje vil forlate stedet, sier reporter Øystein Bogen.

To NATO-kilder bekrefter overfor NTB at det pågår et krisemøte torsdag formiddag.

NATO-sjef Jens Stoltenberg tok initiativ til møtet fordi Trump tok opp pengespørsmålet på nytt under et møte med partnerlandene Georgia og Ukraina, opplyser kildene.

Under møtet med partnerlandene skal Trump ha henvendt seg til Tysklands statsminister Angela Merkel direkte og sagt at «du kan gjøre mer», forteller den ene kilden.

​Ifølge Reuters ble partnerlandene Ukraina og Georgias representanter bedt om å forlate rommet før det ekstraordinære møtet startet.

NATO-landene er enige om å øke forsvarsbudsjettene til 2 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2024. Trump krever imidlertid at økningen skjer umiddelbart.

Hvor alvorlig Trumps utspill er ment, er et åpent spørsmål, skriver det tyske nyhetsbyrået. Et teoretisk tenkelig utfall er at USA reduserer sitt NATO-engasjement, mens et mer alvorlig scenario er at USA setter forsvarssamarbeidet på pause.

Trump fortsatte torsdag sine Twitter-angrep på de NATO-alliertes pengebruk, og han nevner spesielt Tyskland.

– Presidenter har uten hell i årevis forsøkt å få Tyskland og andre rike NATO-land til å betale mer for deres beskyttelse mot Russland. De betaler bare en fraksjon av kostnadene. USA betaler milliarder av dollar for mye for å subsidiere Europa og taper stort på handel, twitrer Trump.

(NTB/TV 2).