– Leiemorder fikk 700 kroner for å drepe kona i Pakistan

Shahdarah, Pakistan (TV 2): En norsk borger bosatt i Oslo er siktet for medvirkning til drap i Pakistan ved å ha bestilt drap på kona, samt for medvirkning til drapsforsøk på to andre.

Mannen er i 60-årene og har bodd i Norge i over 40 år. Tirsdag ble han pågrepet i boligen sin i Oslo.

Han ble torsdag ettermiddag fengslet i fire uker med brev-og besøksforbud.

Den drapssiktede har vært gift i Norge mange tiår. Han har også barn. I 2006 reiste han til Pakistan og giftet seg med kone nummer to. Paret fikk to barn sammen.

Skutt av sikkerhetsvakt

31. mai i fjor ble den nye kona skutt og drept i en forstad utenfor storbyen Lahore. Kvinnen som ble drept, etterlater seg to barn.​ Hun ble 40 år gammel.

Gjerningsmannen, som var en sikkerhetsvakt, ble overmannet av vitner.​

Til lokalt politi har mannen forklart at det var et bestilingsdrap fra Norge. Han har også blitt intervjuet på pakistansk TV.

Der hevder mannen at han ble lovet 100.000 rupees av den norske ektemannen hvis han drepte kona hans. Ifølge skytteren fikk han aldri hele summen.​ Han mener å ha fått bare 11.000 rupees. Det tilsvarer 700 kroner.

– Avverget nye drap

I tillegg til å være siktet for å ha bestilt drap på sin egen kone, er den norske borgeren også siktet for medvirkning til drapsforsøk på ytterligere to personer. Begge to skal være i mannens slekt, og de skal ha hatt noe uoppgjort.

– Det var omstendigheter som gjorde at det var tidskritisk å gå til pågripelse, men jeg kan ikke gå i detalj her.

– Hvorfor gikk dere til pågripelse nå?

Kona til den norske borgeren ble skutt og drept i området Shahdarah utenfor Lahore. Drapet skjedde i gangen i første etasje i den oransje og grønne bygningen på bildet. (Foto: Kadafi Zaman / TV 2)
Kona til den norske borgeren ble skutt og drept i området Shahdarah utenfor Lahore. Drapet skjedde i gangen i første etasje i den oransje og grønne bygningen på bildet. (Foto: Kadafi Zaman / TV 2)

– Vi mener at norsk politi satte i gang tiltak som vi mener bidro til å avverge drapene, sier Henriksbø.

Etter det TV 2 forstår, har politiet en formening om hva motivet for drapet og drapsforsøkene skal være, men politiadvokat Sturla Henriksbø ønsker ikke å si noe om dette.

Nekter straffskyld

Den siktede mannen skal også ha gjort omfattende forsøk på å bestikke tjenestepersoner i Pakistan i den hensikt å få sakene mot ham henlagt. Politiet vil ikke kommentere om det er snakk om høytstående myndighetspersoner eller ikke.

Mannen har vært etterlyst i Pakistan. Han er ikke tidligere straffedømt i Norge.

Politiadvokat Sturla Henriksbø og norskpakistanerens forsvarer, Marius Dietrichson etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag. Foto: Trond Teigen / NTB Scanpix
Politiadvokat Sturla Henriksbø og norskpakistanerens forsvarer, Marius Dietrichson etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag. Foto: Trond Teigen / NTB Scanpix

For rundt ett år siden skal norsk politi ha blitt gjort kjent med saken og startet en omfattende etterforskning som nå har ledet til pågripelse.

Han har fått oppnevnt Marius Dietrichson som sin forsvarer. Han sier til TV 2 at hans klient nekter straffeskyld for alle beskyldningene i siktelsen.

– Han har vært i lange avhør. Han har ikke bestilt drap på kona si, han nekter straffskyld og er fortvilet over å bli satt i varetekt, sier advokaten.

TV 2 i Pakistan: Her ble kvinnen skutt

Trippeldrapet i Pakistan

Et ektepar og mannens bror er dømt i den såkalte trippeldrapssaken i Pakistan, der tre personer ble drept i mai 2013. Påtalemyndigheten mener det norsk-pakistanske ekteparet bestilte drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten deres samtykke.

Dommen, som ble rettskraftig da Høyesterett avviste anken i fjor vår, var ifølge statsadvokat Guro Hansson Bull banebrytende fordi det var første gang nordmenn er domfelt for å ha begått drap i utlandet på utenlandske borgere.

Ekteparet ble dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror fikk 17 år i fengsel.

Mer innhold fra TV 2