Venter store protester når Trump kommer til Storbritannia

OMFATTENDE SIKKERHETSTILTAK: Veier stenges og gjerder settes opp i nærheten av Winfield House i Regent's Park, hvor den amerikanske ambassadørens residens ligger. Trump skal overnatte i residensen. AFP PHOTO / Isabel INFANTES
OMFATTENDE SIKKERHETSTILTAK: Veier stenges og gjerder settes opp i nærheten av Winfield House i Regent's Park, hvor den amerikanske ambassadørens residens ligger. Trump skal overnatte i residensen. AFP PHOTO / Isabel INFANTES
Titusener av mennesker er ventet å demonstrere i en rekke byer når Donald Trump kommer til Storbritannia for første gang etter at han ble president.

– Rundt denne residensen i Regent's Park er det nærmest bygget et fort, forteller TV 2s reporter i Storbritannia, Bent Skjærstad.

En enorm sikkerhetsoperasjon er satt i gang på øyriket før Trumps besøk. Amerikanske spesialstyrker har de siste dagene fløyet lavt med helikopter inn over Regent's Park som del av forberedelsene til besøket.

Både britisk sikkerhetstjeneste, britiske militære, amerikansk sikkerhetstjeneste og amerikanske spesialstyrker er i sving under besøket torsdag og fredag.

Møter dronningen

Presidenten reiser til London fra NATO-toppmøtet i Brussel, hvor Trump skapte oppstandelse ved å anklage Tyskland for å være «fullstendig kontrollert» av Russland. Trump begrunnet dette med at Tyskland kjøper store mengder gass og olje fra Russland.

Trump forlangte også – via Twitter – at alle NATO-land må bruke 2 prosent av BNP til forsvarsformål. Trump understreket igjen hvor urettferdig det er at USA bidrar mer til forsvarsalliansen enn andre NATO-medlemmer.

I Storbritannia skal Trump møte blant andre statsminister Theresa May og dronning Elizabeth. Torsdag er det duket for en formell middag med statsminister Theresa May på Blenheim Castle, stedet der Winston Churchill ble født.

Handel, sikkerhetspolitikk, Brexit og Midtøsten er blant temaene statslederne skal snakke om, ifølge BBC.

Mye å gjøre

Theresa May har for tiden hendene fulle etter at to sentrale statsråder trakk seg på grunn av uenighet om Brexit-politikken. Forholdet til Russland er også svært kjølig etter at ytterligere to personer ble forgiftet med novitsjok. Storbritannia mener giften er produsert i Russland, men russiske myndigheter nekter for å ha noe med saken å gjøre.

Under NATO-møtet manet Theresa May til solidaritet blant de allierte og sa at de må stå samlet vis a vis Russland.

– Så lenge Russland fortsetter å undergrave våre interesser og verdier, må vi fortsette å avskrekke og imøtegå dem, sa May.

Demonstrasjoner over hele landet

I britisk presse gjøres det et poeng av at Trump skal oppholde seg lite i London under besøket. Dette kan være et grep for å holde seg unna demonstrasjonene som er ventet.

Titusener av folk er ventet å protestere mot presidenten i London torsdag og fredag og i Glasgow på lørdag, etter at presidentparet reiser til Skottland for å tilbringe helgen på Trumps golfanlegg i Turnberry. Denne delen av besøket er privat. Et enormt politioppbud skal hindre at demonstrasjonene kommer ut av kontroll.

Mindre demonstrasjoner er også ventet i en rekke andre byer, blant annet i Devon, Dundee, Edinburgh, Belfast, Norwich, Manchester, Leeds og Liverpool, ifølge BBC.

Protestene kommer i mange forskjellige former. En gruppe demonstranter samlet inn nærmere 200.000 kroner for å finansiere en seks meter høy ballong som forestiller Trump i bleie. Ballongen skal fylles med helium og sveve over Parliament Square Garden fredag.

I tillegg har en gruppe trompetister lovet en høylytt protest mot den amerikanske presidenten under fanen «Trumpets Against Trump».

Hilde Gran: Derfor er besøket viktig for Theresa May

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook